Κλείσιμο

Γεωοικονομία και γεωπολιτική

Ο Καναδάς θα μεγεθύνει τη στρατιωτική του παρουσία στην Αρκτική, μεγάλα τμήματα της οποίας θεωρεί ότι του ανήκουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Στίβεν Χάρπερ.
Ο Χάρπερ δήλωσε ότι κρατικά κτίρια στην Ακτή Ρέζολουτ θα μετατραπούν σε κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης για την Αρκτική και ότι οι έφεδροι στην περιοχή θα αυξηθούν από 900 σε 5.000. Ακόμη, ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σχέδια για την δημιουργία ενός λιμανιού κι ενός σταθμού ανεφοδιασμού στο Νάνισιβικ στην επαρχία Νούναβουτ, που λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών στην Αρκτική μπορεί στο μέλλον να μετατραπεί σε πέρασμα ανάμεσα στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό.

Ο Καναδάς θεωρεί ότι το πέρασμα βορράνότου στην Αρκτική αποτελεί μέρος των χωρικών του υδάτων.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι πολύ πιθανό να διαμφισβητηθεί από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα καθώς στην περιοχή διεξάγονται έρευνες για πετρέλαιο.

Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ και της Βολιβίας Έβο Μοράλες επαναδιατύπωσαν το σχέδιο δημιουργίας ενός τεράστιου αγωγού, μήκους 8.000 χλμ., από τη Βενεζουέλα ως την Αργεντινή.

Το γιγαντιαίο έργο θα απαιτήσει επενδύσεις τουλάχιστον 23 δις δολαρίων. Όταν ολοκληρωθεί, η Βενεζουέλα σχεδιάζει να παραδίδει καθημερινά μέσω του αγωγού 150 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Παραγουάη, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή. Ο λεγόμενος υπεραγωγός αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο της στρατηγικής του Τσάβες για την αμφισβήτηση της επιρροής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Τις τελευταίες ημέρες η Βενεζουέλα συμφώνησε να ανεγείρει ένα ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, αξίας 70 εκατ. δολαρίων, και, στην διάρκεια της επίσκεψης Τσάβες στον Ισημερινό, ένα διυλιστήριο στην επαρχία Μάναμπι, αξίας 5 δις δολαρίων.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα αερίου και πετρελαίου στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός έρχεται δεύτερος σε αποθέματα πετρελαίου, ενώ η Βολιβία δεύτερη σε αποθέματα αερίου. Τα αποθέματα αερίου της Αργεντινής έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Πάντως η Βραζιλία, ο γίγαντας της περιφέρειας, δεν μοιάζει να αποδέχεται την ηγεσία της Βενεζουέλας, ενώ η Κολομβία και άλλες χώρες της περιοχής συνδέουν άρρηκτα την οικονομική εξέλιξή τους με τις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr