Γ. Μαρινόπουλος: Διπλά χαμένοι οι έλληνες ομολογιούχοι

Τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα δέχονται διπλό χτύπημα από την ίση μεταχείριση τραπεζών και ιδιωτών στην απομείωση των ομολόγων, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Γιάννης Μαρινόπουλος, πρόεδρος της προσωρινής επιτροπής ομολογιούχων.

Αφενός καταστρέφονται οι αποταμιεύσεις τους και αφετέρου μειώνεται ο μισθός και η σύνταξή τους, είπε.
Τόνισε ότι είναι αδιανόητο να δώσει κανείς σε φυσικά πρόσωπα ομόλογα που λήγουν το 2042 καθώς δεν συνάδει με τη διάρκεια ζωής τους και δεν έχουν καμία δυνατότητα να το ανταλλάξουν ή να το διαπραγματευτούν όπως κάνουν οι τράπεζες.

Επισήμανε ακόμα ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις υπήρξε μέριμνα για τράπεζες, ταμεία και άλλα ινστιτούτα αλλά καμία πρόνοια για τα φυσικά πρόσωπα.

Δικαιολόγησε τους αλλοδαπούς ιδιώτες ομολογιούχους για τις διαμαρτυρίες τους καθώς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να ρυθμίσει τις δικές τους απώλειες όπως π.χ. με φοροαπαλλαγές. Συμπλήρωσε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει απομείωση για τους ιδιώτες ομολογιούχους στην Ελλάδα καθώς κάτι τέτοιο θα εγείρει ανάλογες απαιτήσεις από κατόχους ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε άλλα κράτη.

Είπε επίσης ότι οι ομολογιούχοι είναι έξαλλοι με αυτές τις εξελίξεις και η ζημιά τους δεν είναι μόνο 53,5% αλλά περίπου 80% γιατί αν τα πουλήσουν τα επόμενα δύο χρόνια θα πάρουν μόνο το 20% των χρημάτων που είχαν αποταμιεύσει.

Ο κ. Μαρινόπουλος είπε τέλος ότι η επιτροπή ζητά συνάντηση με το υπουργείο αλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είναι εκτεθειμένος για το κομμάτι των ιδιωτών φορολογουμένων που υφίστανται τις επιπτώσεις του PSI. «Είναι δήμευση περιουσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης