Γ. Αλογοσκούφης: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν

Η δημοσιονομική προσπάθεια και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν και τα επόμενα χρόνια δήλωσε, μετά το τέλος των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.
Όπως είπε, στόχοι της Ελλάδας για το 2007 είναι να πέσει το έλλειμμα στο 2,3% και το 2008 στο 1,7%, ενώ η αποκλιμάκωση του θα βασίζεται αποκλειστικά σε μόνιμα μέτρα. Πρόσθεσε ότι η πορεία των εσόδων είναι εξαιρετικά καλή με βάση τα προσωρινά στοιχεία. Για το ασφαλιστικό είπε ότι υπάρχει επίγνωση του προβλήματος και επανέλαβε ότι η λύση του παραπέμπεται για την επόμενη τετραετία. Οι 25 υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης ψήφισαν πανηγυρικά την ένταξη της Σλοβενίας στην ζώνη του ευρώ από πρώτης πρώτου 2007. Η Σλοβενία θα αρχίσει ωστόσο να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Γιουρογκρούπ από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η ισοτιμία σλοβένικου νομίσματος και ευρώ κλειδώθηκε στο 239,64.
Μείωση της εθνικής συμμετοχής στο Γ` ΚΠΣ
Εν τω μεταξύ, με μείωση της εθνικής συμμετοχής στο Γ` ΚΠΣ επιχειρείται να διευκολυνθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα προκείμενου να απορροφήσει κοινοτικούς πόρους.
Ο υπουργός οικονομίας συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με την αρμοδία επίτροπο και διασφάλισε περιορισμό των πόρων που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στα πλαίσια του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.
Συγκεκριμένα υπάρχουν πόροι 19δισ ευρώ που πρέπει να απορροφηθούν έως το 2008. Απ αυτούς τα 14 δισ ευρώ είναι κοινοτικοί ενώ η εθνική συμμετοχή που είναι 5 δισ ευρώ θα περιοριστεί στα 2 με 2,5 δισ.
Πάντως αν και με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η υπόθεση με το έλλειμμα του προϋπολογισμού, παραμένουν εξίσου περιοριστικά τα χρονοδιαγράμματα για τις απορροφήσεις των κοινοτικών πόρων, καθώς οι κοινοτικοί αρνούνται να δώσουν παράταση πέρα από το 2008.
Αγγελική Παπαμιλτιάδου
Πηγή: skai.gr