Μείωση έως και 20% στις τιμές του ρεύματος φέρνει η αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου

Η επιστροφή των 15 λεπτών επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης είναι σχεδόν κλειδωμένη σύμφωνα με τις πληροφορίες του  ΣΚΑΙ με εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου και τουλάχιστον έως το τέλος του έτους

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου – το οποίο έχει σημαντική συμβολή στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρας μας – έχει σαν αποτέλεσμα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν έως τα μεσάνυχτα σημαντικές μειώσεις στα τιμολόγια τους που θα ισχύσουν για τον Νοέμβριο, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες μπορούν να φτάσουν και το 20%.  

Ταυτόχρονα όμως λύνει τα χέρια και της κυβέρνησης η οποία με μικρότερες επιδοτήσεις θα πετύχει τις ίδιες εκπτώσεις στους λογαριασμούς. Και το Νοέμβριο θα συνεχίσει δηλαδή να καλύπτει το 90% των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς των νοικοκυριών που καταναλώνουν έως 500Kwh , τα οποία αποτελούν το 90% του συνόλου.  

Όπως γίνεται κατανοητό θα υποχωρήσει και η επιδότηση στο φυσικό αέριο που χορηγεί η ΔΕΠΑ, όμως το αν θα υπάρξει όφελος και για ποια από τις 700.000 νοικοκυριά θα εξαρτηθεί από την κατανάλωση αφού εδώ η ενίσχυση είναι ένα φιξ ποσό και δεν επιχειρεί να καλύψει μέρος των ανατιμήσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 26 Αυγούστου όταν και η τιμή του φυσικού αερίου έφτανε στα 349€/Mwh , φτάσαμε χθες ακόμη και στα 108€/Mwh , μια αύξηση πάνω από 223%. Σε αυτήν την εξέλιξη οδήγησε ένας συνδυασμός παραγόντων από την καλοκαιρία και την όλη συζήτηση γύρω από τις αποφάσεις της Ευρώπη για μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης έως την πλήρωση των αποθηκών ανά την γηραιά Ήπειρο σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%.  

Μοιραία η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα υποχωρεί σημαντικά. Η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν στα 430€/ Mwhγια να υποχωρήσει στα 414€ τον Σεπτέμβριο ενώ για τις πρώτες 19 ημέρες του Οκτωβρίου βρίσκεται πέριξ των 260€/ Mwh. 

Ταυτόχρονα όμως οι εξελίξεις αυτές ελαφραίνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό και δημιουργούν σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου δυνατότητες για περαιτέρω παρεμβάσεις. Η επιστροφή των 15 λεπτών επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης είναι σχεδόν κλειδωμένη όπως μαθαίνει ο ΣΚΑΙ με εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου και τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Ενδεχομένως να γίνουν κι άλλες κινήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο fuelpass 3. 

Εφόσον βέβαια οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται ή έστω παραμείνουν σε τέτοια επίπεδα , τα δημοσιονομικά περιθώρια αυξάνονται. Ένα τέτοιο γεγονός σε συνδυασμό με το ότι και η δεύτερη αναθεώρηση του ΥΠΟΙΚ για την ανάπτυξη φέτος πιθανότατα θα αποδειχθεί συντηρητική, θα εξοικονομούσαν κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια. Εκατομμύρια όμως που η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί καθόλου να τα …αξιοποιήσει. Αφενός γιατί μια ακόμη ευχάριστη δημοσιονομική έκπληξη από την Ελλάδα θα έφερνε ενδεχομένως πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα, αφετέρου …έρχονται κι εκλογές.  

Πηγή: skai.gr