Φτερά έδωσε το αμερικανικό σχέδιο

Μετά από μία εβδομάδα μεγάλων απωλειών, θεαματικά κέρδη σημειώνουν την Παρασκευή τα Χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη.

Προηγήθηκε πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης να παρέμβει αποφασιστικά στη χρηματοπιστωτική κρίση με ένα νέο οργανισμό ο οποίος όχι μόνον θα αναλαμβάνει επισφαλή δάνεια χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν καταρρεύσει, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί ενυπόθηκα δάνεια με στόχο την ανακούφιση των δανειοληπτών.

Το αμερικανικό σχέδιο πρόκειται να εξετάσουν το σαββατοκύριακο ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, προς το παρόν, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη και αυτή θα διατηρηθεί μόνον εάν υλοποιηθούν τα σχέδια διάσωσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τονίζουν οι αναλυτές.

Εκρηκτική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.209,26 μονάδες έναντι 2.952,81 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 8,68%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε το μεσημέρι κέρδη 7,32% και στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 κέρδη 5,75%. Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI κατέγραφε άνοδο 5,68% και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax άνοδο 3,63%.

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο έκλεισε με άνοδο 3,76%, στο ΧονγκΚονγκ ο δείκτης HangSheng με άνοδο 9,61%, στη Σαγκάη ο Shanghai Composite με άνοδο 9,46%, στη Σεούλ ο Kospi με άνοδο 4,55% και στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times με άνοδο 5,98%.

Το πετρέλαιο. Άνοδο μεγαλύτερη των 5 δολαρίων ανά βαρέλι παρουσιάζει η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα ξεπερνώντας εκ νέου τα 100 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω των προσδοκιών ότι οι κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης θα συμβάλουν στην ενίσχυση των αγορών.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση κατά 4,91 δολάρια το βαρέλι και είχε ανέλθει στα 102,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε πιάσει τα 103,64 δολάρια.

Το δολάριο. Έδαφος κέρδισε το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα της Παρασκευής  στα 1,4196 δολάρια από το επίππεδο των 1,4288 δολαρίων που διαπραγματευόταν αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4236 δολάρια.

Είναι ανάγκη να ενεργήσουμε τάχιστα για την αντιμετώπιση της κρίσης , οι οποίοι ελέγχουν το Κογκρέσο, με το νόμο της κυβέρνησης Μπους.
Πηγή: skai.gr