Φωτιά στην τσέπη: Στην Ελλάδα η τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην ευρωζώνη

Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει την 3η ακριβότερη τιμή στην Ευρωζώνη πίσω μόνο από την Φινλανδία και την Δανία. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παρέμεινε στα 2,01 ευρώ/λίτρο, επομένως η διαφορά με την ελληνική τιμή διευρύνθηκε σχεδόν στα 36 λεπτά

του Χρυσόστομου Τσούφη

Ένα λεπτό την ημέρα αυξανόταν κατά μέσο όρο η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα, με την εβδομάδα να κλείνει στα 2,356 ευρώ ανά λίτρο.

Κάπως έτσι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει την 3η ακριβότερη τιμή στην Ευρωζώνη πίσω μόνο από την Φινλανδία και την Δανία. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παρέμεινε στα 2,01 ευρώ/λίτρο, επομένως η διαφορά με την ελληνική τιμή διευρύνθηκε σχεδόν στα 36 λεπτά. 

Bέβαια στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες η μέση τιμή έχει προ πολλού ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ/λίτρο, ενώ στα Γρεβενά, την Ευρυτανία, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, το Λασίθι, την Λευκάδα, την Ξάνθη και τη Φωκίδα θα είναι θαύμα αν βρεθεί πρατήριο με τιμή πώλησης κάτω από τα 2,4 ευρώ.

Επτά λεπτά αυξήθηκε και η μέση τιμή στο πετρέλαιο κίνησης, στα 1,933ευρώ/λίτρο. Παρ' ότι ισχύει η οριζόντια έκπτωση των 15 λεπτών, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει την 9η ακριβότερη τιμή με μέσο κοινοτικό όρο τα 1,91 ευρώ.

Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε αύριο να αποσύρει την επιδότηση, τότε η Ελλάδα θα έκανε άλμα στην πρώτη 4αδα με τις ακριβότερες τιμές πετρελαίου κίνησης πίσω μόνο από τις Σκανδιναβικές χώρες, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία. 

Κλείνει η πλατφόρμα του fuel pass

Αύριο κλείνει η πλατφόρμα του fuel pass, αλλά η επιδότηση θα συνεχιστεί και μάλιστα διευρυμένη. Το εισοδηματικό κριτήριο των 30.000 ευρώ για μεικτό οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να ανέβει σημαντικά, ενώ αυξημένο θα είναι και το ποσό της επιδότησης, το οποίο έφτανε τα 55 ευρώ στην πρώτη φάση – με ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές. 

Αύξηση αναμένεται και στην αύξηση της έκπτωσης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης που αυτήν την στιγμή είναι στα 15 λεπτά. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένονται το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.  

Πηγή: skai.gr