Γερμανικός Τύπος: Εντείνονται οι φόβοι για μια νέα κρίση του ευρώ- Συναγερμός στην ΕΚΤ

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποκλίσεις στις αποδόσεις μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί σημαντικά φτάνοντας μέχρι τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. 

Εντείνεται η ανησυχία για μια νέα κρίση του ευρώ στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο. Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διερεύνησε τρόπους για να περιορίσει τις αποκλίνουσες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης ανακατανέμοντας το χαρτοφυλάκιό της. Αυτό θα τις επέτρεπε να αγοράσει περισσότερα ομόλογα από χώρες, όπως η Ιταλία αλλά και Ελλάδα, όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η σύγκληση και μόνο της έκτακτης συνεδρίασης δείχνει μια αναταραχή στη διοίκηση της ΕΚΤ ενόψει μιας πιθανής νέας κρίσης του ευρώ, σχολιάζει η εφημερίδα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαφορές στις αποδόσεις μεταξύ των δεκαετών ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων είχαν διευρυνθεί σημαντικά και έφτασαν μέχρι τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στην κρίση του ευρώ του 2012, αυτό το χάσμα ήταν πολύ μεγαλύτερο, συγκεκριμένα περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τις υψηλότερες αποδόσεις στα δεκαετή ομόλογα συνεχίζει να διατηρεί με 4,5 ποσοστιαίες μονάδες η Ελλάδα, όπως συμπληρώνει η ημερήσια οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Με την ανακοίνωση της ΕΚΤ οι αποδόσεις οδηγήθηκαν σε πτώση κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από το 4,2%. Στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP), η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, παρά την μέχρι τότε άρνησή της λόγω της κακής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Πηγή: Deutsche Welle