Ευρεία ανάκαμψη στις αγορές

Διευρύνουν, τα κέρδη τους οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές, ο δείκτης των futures στις ΗΠΑ κινείται ανοδικά, ενώ οι δείκτες στα Ασιατικά χρηματιστήρια \"έκλεισαν\" με θετικό πρόσημο καθώς η διοχέτευση κεφαλαίων στη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία χορήγησης ενυπόθηκων δανείων Countrywide Financial Corp. διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι θα είναι περιορισμένος ο αντίκτυπος στην οικονομία της παγκόσμιας κρίσης στις πιστωτικές αγορές.

Η Bank of America επένδυσε στην Countrywide Financial Corp. ποσό 2 δισ. δολαρίων σε μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαιώματα ψήφου της Countrywide, μειώνοντας τις ανησυχίες ότι οι \"πιέσεις\" στις πιστωτικές αγορές δεν θα καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Στη διαμόρφωση θετικού κλίματος συνέβαλε και η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της για έκτο συνεχόμενο μήνα στο 0,50%.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά τα χθεσινά κέρδη στη Γουόλ Στριτ και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των Ασιατικών χρηματιστηριακών αγορών. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, στις 16.01 ώρα Ελλάδος, κέρδη 0,53% και στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 επίσης με κέρδη 0,53%. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε, στις 15.47 ώρα Ελλάδος, άνοδο 0,58%.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International World Index κέρδιζε το απόγευμα 0,8%, ενώ ο δείκτης Standard & Poor\'s 500 index futures σημείωνε άνοδο 11,1 μονάδων. Τα ομόλογα αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν ενώ μειώθηκε για μία ακόμη φορά το ρίσκο για τους κατόχους ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με διαπραγματευτές. Το γεν σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών χρόνων έναντι του ευρώ καθώς οι συναλλασσόμενοι επανήλθαν δριμύτεροι σε συναλλαγές carry trade, στις οποίες πωλούν γεν για τοποθετήσεις σε νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις.

Στην αιχμή της ανοδικής τάσης των τραπεζών στην Ευρώπη έχουν τεθεί η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης ως προς τις πωλήσεις βρετανικής τράπεζας Barclays Plc (σημείωσε κέρδη 1,4%) και η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης ως προς τη χρηματιστηριακή αξία γαλλικής τράπεζας Societe Generale SA (κέρδη 2,4%).

Σημαντική ώθηση στις τιμές των μετοχών των εταιριών που κατασκευάζουν φορτηγά έδωσε η δημοσιοποίηση της εκτίμησης της S&P ότι η ζήτηση για βαριά φορτηγά στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια: άνοδο 2,3% κατέγραψε η μετοχική τιμή της γερμανικής MAN, 1,7% η τιμή της μετοχής της σουηδικής Volvo και 4,2% η μετοχική τιμή της επίσης σουηδικής Scania. Η μετοχή της Fiat στην οποία ανήκει το εμπορικό σήμα φορτηγών Iveco κέρδιζε 2,1% και η μετοχή της DaimlerChrysler η οποία κατασκευάζει φορτηγά με το εμπορικό σήμα Mercedes κέρδιζε 2,3%.

Κέρδη 4,4% σημείωσε η μετοχή της Iberia εν μέσω πολλαπλασιαζόμενων φημών ότι ο ιδιωτικός επενδυτικός όμιλος TPG είναι έτοιμος να καταθέσει, από κοινού με την British Airways, προσφορά για εξαγορά της.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei \"έκλεισε\" με άνοδο 2,61%, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng με άνοδο 2,77% και στη Σεούλ ο Kospi με άνοδο 2,29%. Η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης έληξε με κέρδη 1,67% και στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας με κέρδη 2,58%.
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ