Κλείσιμο

Eurostat: Στο 2,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο - 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη (πίνακας)

Στο 2,1% εκτιμάται ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα μας το Σεπτέμβριο σύμφωνα μετά στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για επίδοση που συνιστά την τρίτη χαμηλότερη στην Ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός έφθασε το 3,4%, σε υψηλό 13 ετών. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Αύγουστο ήταν επίσης 2,1%.

Tα στοιχεία της Eurostat αναλυτικά (αγγλικά) 

"Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς και εάν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις θα γίνουν" σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης σε δήλωσή μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat. 

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία συνεχίζονται με μεγάλη ένταση, η Ελλάδα και για το μήνα Σεπτέμβριο κατάφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, να συγκαταλέγεται στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη (3η χαμηλότερη). Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς και εάν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις θα γίνουν».

Ενδεικτικά, ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανέρχεται στο 4,1%, στην Εσθονία στο 6,4%, στη Λιθουανία στο 6,3%, στο Λουξεμβούργο στο 4% στη Σλοβακία στο 5,1% και στην Ισπανία στο 4%. Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 30χρόνων αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Για την οικονομία και την ενεργειακή κρίση ο κ. Οικονόμου τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 πως είναι θετικό ότι η ΕΕ με τη συνδρομή της κυβέρνησης παρακολουθεί και σχεδιάζει την αντίδρασή της στις αναμενόμενες ανατιμήσεις. «Η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει ένα πλέγμα πολιτικής ώστε οι αναμενόμενες ανατιμήσεις να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην οικιακή οικονομία», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τα θεσμικά εργαλεία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ώστε να μην πάμε σε αθέμιτες πρακτικές και αισχροκέρδειες.

Πηγή: skai.gr