Eurostat: Σε φαγητό - αναψυκτικά το 17% των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών

Πάνω από 1 τρισ. ευρώ, (1.047 δισ. ευρώ - ποσό ισοδύναμο με το 6,6% του ΑΕΠ της ΕΕ) δαπάνησαν το 2018 τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στις δαπάνες για «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» σύμφωνα με τη Eurostat. 

Ας σημειωθεί ότι οι υψηλότερες δαπάνες για τρόφιμα καταδεικνύουν ότι οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τα απαραίτητα. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση στην ΕΕ με 16,9% (η μόνη χώρα με στοιχεία 2017) όμως μακράν το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ρουμανία, όπου το 27,8% της καταναλωτικής δαπάνης (1/5) προορίζεται για τροφή και μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Τα επόμενα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Λιθουανία (20,9%) και στην Εσθονία (19,6%).

Η αγορά τροφίμων είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία οικιακών δαπανών στην ΕΕ, με 12,1%, μετά τα έξοδα στέγασης, συντήρησης σπιτιού, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και καυσίμων που αντιπροσωπεύουν το 24%  και τα έξοδα μετακίνησης με 13,2%.

Πηγή: skai.gr