Κλείσιμο

Εurostat - Ευρωζώνη: Σε Μάλτα και Ελλάδα οι υψηλότερες αυξήσεις του ΑΕΠ στο τρίμηνο

Ανθεκτικότερη του αναμενομένου ήταν η ευρωπαϊκή οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με τη Eurostat, παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Tα στοιχεία της Eurostat αναλυτικά

Μάλιστα, η ελληνική οικονομία κατέγραψε, μετά τη Μάλτα, το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο σε ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης, και το τέταρτο καλύτερο τρίμηνο μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, στην Ελλάδα το ΑΕΠ αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 2,7%, αύξηση που ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην ευρωζώνη μετά τη Μάλτα (+3,8%). Οι δύο χώρες είχαν και τις καλύτερες επιδόσεις σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι χειρότερες καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-5,1%) και στην Αυστρία (-2,7%).

Πάντως, στην Ελλάδα, το ΑΕΠ υποχώρησε σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019 κατά 7,9%, που ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία (9,1%).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο σύνολο του έτους το ΑΕΠ υποχώρησε στην ευρωζώνη το 2020 κατά 6,6% και στην ΕΕ 6,2%.

Πρόκειται για μια αναθεώρηση επί τα βελτίω συγκριτικά με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα οποία η υποχώρηση του ΑΕΠ σε επίπεδο ευρωζώνης θα έφθανε στο 6,8% και στην ΕΕ στο 6,4%.

Πηγή: skai.gr