Eurostat: Αυτές είναι οι παγκόσμιες δυνάμεις σε πληθυσμό και ΑΕΠ (infgr) 

Η έκθεση της Eurostat αναλυτικά (αγγλικά) 

Τις παγκόσμιες δυνάμεις όσον αφορά τον πληθυσμό, αλλά και την οικονομική τους ισχύ, καταγράφει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), με την Κίνα να ξεχωρίζει, καταλαμβάνοντας την πρωτιά όσον αφορά τον πληθυσμό, αλλά και την τρίτη θέση όσον αφορά το ΑΕΠ. Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έπονται σημαντικά σε πληθυσμό Κίνας και Ινδίας, αλλά κυριαρχούν ως οικονομίες, καταλαμβάνοντας αντίστοιχα την 1η και τη 2η θέση ως προς τη συνεισφορά στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Τουρκία κατέχει τη 10η θέση όσον αφορά τον πληθυσμό της, και τη 15η θέση σε ό,τι αφορά την οικονομία της. 

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του 2018, στην Κίνα ζει το 18,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, στην Ινδία το 17,7%, στην ΕΕ ζει το 5,9% του παγκόσμιου πληθυσμού, στις ΗΠΑ το 4,3% του πληθυσμού, στην Ινδονησία το 3,5% και στη Βραζιλία το 2,7%. Η Τουρκία βρίσκεται στη 10η θέση με 1,1% του παγκόσμιου πληθυσμού. 
 


Σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο ΑΕΠ, οι ΗΠΑ κατέχουν την πρωτιά συμβάλλοντας με το 24% του ΑΕΠ στην παγκόσμια οικονομία, ακολουθεί η ΕΕ με 18,6%, «διψήφια» είναι και η Κίνα με 15,9%, ενώ στην πρώτη εξάδα ακολουθεί η Ιαπωνία με μερίδιο 5,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,3% και η Ινδία με 3,2% του ΑΕΠ. Η Τουρκία καταλαμβάνει την 15η θέση ως ποσοστό ΑΕΠ με 0,9%. 
 

Πηγή: skai.gr