«Ανάσα» για την Ελλάδα η συμφωνία του Eurogroup για σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή

«Σε μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών-μελών με υψηλό δημόσιο χρέος και «εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες», συμφώνησε σήμερα το Εurogroup.

   Συγκεκριμένα, η δήλωση του Eurogroup για το δημοσιονομικό σχεδιασμό το 2023 αναφέρει: «Με σκοπό τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, σε κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, συμφωνούμε ότι η έναρξη μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους είναι σκόπιμη, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που συνεχίζει να προωθεί τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διττή μετάβαση και τη βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών. Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη με χαμηλά και μεσαία επίπεδα χρέους θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην επέκταση των δημοσίων επενδύσεων όπου είναι απαραίτητο. Όλα αυτά θα συνέβαλαν στην επίτευξη μιας κατάλληλης συνολικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και να προωθήσουν και να προστατεύσουν υψηλής ποιότητας εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις για να θέσουν τα θεμέλια για υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη και να επιτύχουν τους διπλούς στόχους μετάβασης».

   Επ' αυτού, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του έτους, θα πρέπει να αξιολογείται η κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική για την ευρωζώνη, δεδομένου ότι ο στόχος αυτός βασίζεται σε σημερινές οικονομικές συνθήκες. «Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος, να μπορέσουν να κάνουν σταδιακές προσαρμογές στη δημοσιονομική τους πολιτική και αυτό θα συνδυαστεί με ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης, προκειμένου να βελτιώσουν τη δυναμική του χρέους τους το 2023. Από το 2023 και μετά, πιστεύουμε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά σημαντικό», ανέφερε ο Π. Ντόναχιου. Σημείωσε επίσης, ότι το επίπεδο του χρέους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ενός ασφαλούς επιπέδου χρέους και αντιμετώπισης των οικονομικών προκλήσεων. «Αυτή η ισορροπία ήταν και θα είναι πάντα πολύ σημαντική», πρόσθεσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την επαναξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του έτους, θα επιτευχθεί αυτή η ισορροπία για το 2023.

   Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, η κρίση της πανδημίας έφερε το χρέος στην ευρωζώνη σε υψηλά επίπεδα, άνευ προηγουμένου. «Η κορύφωση του χρέους στην ευρωζώνη ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ και μειώθηκε το 2021 στο 97,7%», είπε ο Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι σε μερικές χώρες το χρέος είναι πολύ υψηλό. «Η μείωση του χρέους είναι απαραίτητη και φυσικά συνδέεται με τις συνθήκες. Η μείωση του χρέους μπορεί να είναι σημαντική όταν και η ανάπτυξη είναι σημαντική, όπως έγινε το 2021 σε μερικές χώρες και λιγότερο εύκολη αν η ανάπτυξη είναι ισχνή. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος , αλλά με τρόπο σταδιακό και ρεαλιστικό που δεν θα σκοτώνει την ανάπτυξη», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Σταϊκούρας: Το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο της Ελλάδας και τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας

«Το Eurogroup κατά τη συζήτηση της 13ης αξιολόγησης της έκθεσης, ενισχυμένης εποπτείας επικρότησε την πρόοδο της χώρας, αναγνωρίζοντας την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:

"Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup περιλάμβανε μια ατζέντα δύσκολων θεμάτων, απόρροια των πρωτόγνωρων προκλήσεων και της έντονης αστάθειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις. Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία επιτυχία" τόνισε υπουργός. 

Το Eurogroup, κατά τη συζήτηση της 13ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, επικρότησε την πρόοδο της χώρας, αναγνωρίζοντας την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας.

"Η Ελλάδα, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, συνεχίζει, με νηφαλιότητα, σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, να υλοποιεί πολιτικές για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών, καλών νέων θέσεων απασχόλησης, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΕΕ: Την αυξημένη αβεβαιότητα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τους κινδύνους που απορρέουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό, υπογραμμίζει το Eurogroup, στη δήλωση του για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό το 2023    

Την αυξημένη αβεβαιότητα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τους αυξανόμενους κινδύνους που απορρέουν από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό που παραμένει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, υπογραμμίζει το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη δήλωσή του για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό το 2023, το Eurogroup επισημαίνει ότι «μετά από δύο χρόνια πανδημίας της Covid-19, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη στιγμή που προκλήθηκε από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας». Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το Eurogroup υποστηρίζει πλήρως όλες τις ενέργειες και κυρώσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ και τους συμμάχους της κατά του επιτιθέμενου» και «αναγνωρίζει ότι ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της Ουκρανίας και την προάσπιση των βασικών αξιών στην ΕΕ».

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της ευρωζώνης είναι ισχυρά» και ότι «οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία ανέκαμψε ισχυρά από την πανδημία Covid-19 με την παραγωγή να εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022 σε όλα τα κράτη μέλη και με την ανεργία να φτάνει σε ιστορικό χαμηλό μέχρι το τέλος του 2021, παρά τη συνεχιζόμενη υψηλή αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας».

Ωστόσο, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά, σημειώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και τονίζουν: «Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και αυξάνει τους κινδύνους που απορρέουν από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό που παραμένει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Συνεχίζουμε τον ισχυρό συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη για να αντιμετωπίσουμε τους αυξημένους κινδύνους και τις αβεβαιότητες, καθώς και τον αντίκτυπο στην οικονομία μας. Οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες και ευπροσάρμοστες και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται. Παράλληλα, θα εξετάσουμε επειγόντως συγκεκριμένες επιλογές, βασιζόμενοι στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2022 για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα στους ευάλωτους πολίτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δημοσιονομική καθοδήγηση που συμφωνήθηκε σήμερα από το Eurogroup θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης».

Επιπλέον, στη δήλωσή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζουν ότι «με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2022, η μετάβαση από μια συνολική υποστηρικτική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ σε μια γενικά ουδέτερη συνολική δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος φαίνεται να είναι η κατάλληλη ενώ είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στην εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση, εν όψει επίσης του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας». Σημειώνουν επίσης την ετοιμότητα της Επιτροπής να προσαρμόσει την καθοδήγησή της όπως απαιτείται και το αργότερο ως τις εαρινές προτάσεις της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, στα τέλη Μαΐου 2022.

Ταυτόχρονα, το Eurogroup τονίζει ότι υπό το φως της τρέχουσας αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης, απαιτείται διαφοροποίηση των δημοσιονομικών στρατηγικών μεταξύ των κρατών μελών. «Αυτό θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη μιας ισορροπημένης συνολικής δημοσιονομικής θέσης στη ζώνη του ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, με σκοπό τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, σε κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, συμφωνούμε ότι η έναρξη μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους είναι σκόπιμη, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που συνεχίζει να προωθεί τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών. Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη με χαμηλά και μεσαία επίπεδα χρέους θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην επέκταση των δημοσίων επενδύσεων όπου είναι απαραίτητο. Όλα αυτά θα συνέβαλαν στην επίτευξη μιας κατάλληλης συνολικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και να προωθήσουν και να προστατεύσουν υψηλής ποιότητας εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις για να θέσουν τα θεμέλια για υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη και να επιτύχουν τους διπλούς στόχους μετάβασης».

Τέλος, σε σχέση με την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, το Eurogroup θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας και σε συνεργασία με την Προεδρία του Συμβουλίου και με την κατάλληλη μορφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ