Κλείσιμο

EURACTIV: Στα Δωδεκάνησα γαλλική επένδυση για ενεργειακά αυτόνομο νησί - Εμπλοκή ΥΠΕΞ

Την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου και εκπροσώπων των γαλλικών εταιρειών Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece.

Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η ανάπτυξη συνεργειών για την προώθηση καινοτόμων παρεμβάσεων για τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με την παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

Για την άμεση πιλοτική εφαρμογή αυτού του κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά επωφελούς εγχειρήματος σε νησί του Αιγαίου, το οποίο θα προσδιοριστεί κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν την κατάρτιση σχετικού οδικού χάρτη με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Το έργο, σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού με συνδυασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σταθμού αποθήκευσης της ενέργειας, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

EURACTIV.gr: Στα Δωδεκάνησα η επένδυση των Γάλλων

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ προκάλεσε δικαιολογημένο ενδιαφέρον, αλλά δεν προέκυπτε κάτι περισσότερο. Σύμφωνα με το EURACTIV.gr, το σχέδιο της ενεργειακής συνεργασίας με τους Γάλλους για νησί του Αιγαίου κινήθηκε με ιδιαίτερη συμμετοχή – ίσως και πρωτοβουλία – του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να δει η επένδυση να υλοποιείται στο Καστελόριζο!

Είναι μια καλή ευκαιρία να θωρακισθεί πολιτικά, λένε παρατηρητές, με ένα ευρωπαϊκό έργο (καθώς θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα πράσινα νησιά, που τόσο προωθούν οι Βρυξέλλες) το ακριτικό νησί, την υφαλοκρηπίδα και την επιρροή στην ΑΟΖ του οποίου αμφισβητούν οι γείτονες Τούρκοι.

Παρότι ως ιδέα είναι θελκτική για εμάς, ως Ελλάδα, οι Γάλλοι ενδιαφερόμενοι μάλλον δεν φαίνονται και τόσο ενθουσιασμένοι με αυτήν την ιδέα. Και αυτό γιατί, ακόμη και στενοί σύμμαχοι όπως οι Γάλλοι, θέλουν μια ασφάλεια για να επενδύσουν – καθώς εντέλει είναι ιδιώτες επενδυτές – και φοβούνται ότι το έργο θα μπλέξει στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, αν επιλεγεί το Καστελόριζο.

Μάλιστα, ορισμένοι θυμίζουν στις συζητήσεις ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος, που οριοθέτησαν ΑΟΖ στην περιοχή, το έκαναν μερικώς και δεν αφορά η οριοθετημένη περιοχή την έκταση που επηρεάζει το Καστελόριζο. Ωστόσο το Ελληνικό ΥΠΕΞ επιμένει…

Πάντως, ήδη υπάρχουν στο τραπέζι και δύο ακόμη εναλλακτικές επιλογές που συζητούνται για το πρότζεκτ.

Η μία είναι το γαλλικό πρότζεκτ να υλοποιηθεί στο νησί της Χάλκης. Μάλιστα ενδέχεται η ενέργεια που θα παράγεται εκεί και θα περισσεύει εν τέλει να τροφοδοτεί τη Ρόδο, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο νησιών. Η δεύτερη περίπτωση, όπως αναφέρει ο ιστότοπος, είναι ότι ακούγεται και εξετάζεται η επένδυση να γίνει στο γραφικό νησί της Σύμης.

Από τις Βρυξέλλες είναι εκπεφρασμένη η βούληση να προχωρήσουν δράσεις για πράσινα και ενεργειακά αποδοτικά νησιά σε όλο το Αιγαίο και επιπλέον θεωρείται κρίσιμη η ολοκλήρωση και όλων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Πάντως, οι επιφυλάξεις που εκφράζονται στην πρόταση του ΥΠΕΞ για το Καστελόριζο, βάζει ευρύτερα το θέμα των ενεργειακών επενδύσεων στο Νότιο Αιγαίο και την αλληλεξάρτηση τους με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γεγονός που οδηγεί, μάλλον, τις αποφάσεις σε υψηλότατο επίπεδο, με εμπλοκή και των ηγεσιών των δύο χωρών.

Πηγή: euractiv.gr