Κλείσιμο

Εθνική Τράπεζα για συλλογικές διαπραγματεύσεις

Tη θέση της για το θέμα των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας εκφράζει σήμερα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με ανακοίνωση της.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
"Στην πρώτη ανεπίσημη συνάντηση εκπροσώπων των τραπεζών με την ΟΤΟΕ, η οποία έγινε με την πρωτοβουλία και παρουσία του Υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη, η θέση της Εθνικής Τράπεζας όπως εκφράστηκε από τον κ. Τ. Αράπογλου ήταν: Η ΕΤΕ εξακολουθεί να πιστεύει, όπως πιστεύουμε και οι περισσότερες τράπεζες, ότι στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι δύσκολο οι τράπεζες να δεχθούν και να συμφωνήσουν σε κοινή αντιμετώπιση εργασιακών θεμάτων υπό τη μορφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Οι κατά τράπεζα επιχειρησιακές συμβάσεις, που είναι και αυτές κατά το νόμο συλλογικές, προσφέρονται περισσότερο για διευθετήσεις τέτοιων θεμάτων. Παρ` όλα αυτά, τονίσαμε ότι αν οι υπόλοιπες τράπεζες θα δεχόντουσαν να εξουσιοδοτήσουν εκπροσώπους για διαπραγματεύσεις και έλειπε το ποσοστό της ΕΤΕ για να συμπληρωθεί το απαιτούμενο 70% της εκπροσώπησης, η ΕΤΕ θα προσχωρούσε στις διαπραγματεύσεις και δεν θα ήταν αυτή η αιτία που δεν θα υπογραφόταν ΣΣΕ. Η θέση μας αυτή διαφέρει πολύ από τα όσα προβάλλονται, για τη δήθεν υπαναχώρηση μας από την αρχική μας θέση.
Σε όλες τις άτυπες συναντήσεις που ακολούθησαν, οι εκπρόσωποι όλων των τραπεζών, δείχνοντας κατανόηση στη σημασία του θέματος, εξέφρασαν περίπου την ίδια θέση υπό την προϋπόθεση ότι η ατζέντα μιας διαπραγμάτευσης πρέπει να προσυμφωνηθεί και να περιέχει πολύ συγκεκριμένο αριθμό θεμάτων.
Ακολούθησε σειρά συναντήσεων μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών που κατέληξαν σε μια ατζέντα 7 θεμάτων. Τα θέματα αυτά είναι:Αύξηση βασικών κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου. Αύξηση τριών επιδομάτων κοινωνικού χαρακτήρα. Αναπροσαρμογή τρίων οικονομικών ενισχύσεων σχετικών με πολιτιστικές, αθλητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες. Διευθέτηση ωραρίου λειτουργίας ειδικών μονάδων τραπεζών, όπως μηχανογραφικά κέντρα, θεματοφυλακή, διαθέσιμα, phone banking, κλπ. Ειδικό ωράριο λειτουργίας ορισμένων καταστημάτων. Ευέλικτο ωράριο εργασίας του προσωπικού κεντρικών υπηρεσιών.Αντιμετώπιση του θέματος κατάτμησης αδειών
Με βάση μόνο αυτά τα θέματα φαίνεται ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να εξουσιοδοτήσουν εκπροσώπους τους για να αρχίσει μια διαπραγμάτευση. Τα θέματα αυτά έχουν άτυπα συζητηθεί με την ΟΤΟΕ που φαίνεται ότι δεν έχει αντίρρηση επί της αρχής. Όμως επισήμως η ΟΤΟΕ αρνείται να προσχωρήσει σε διαπραγμάτευση επί περιορισμένης, όπως έχει χαρακτηριστεί, ατζέντας και επιμένει στη διαπραγμάτευση σε πολύ ευρύτερη ατζέντα. Για μια τέτοια διαπραγμάτευση, κατέστη προφανές μετά από σχετικές διαβουλεύσεις, ότι δεν συγκεντρώνεται το απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό του 70% των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα.
Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΕΤΕ όπως πιστεύουμε και όλες οι άλλες τράπεζες, δεν έχουν πλέον την ευθύνη αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr