Κλείσιμο

Έρχονται ρυθμίσεις για χρέη... καραντίνας- Ποιους αφορούν

Ενα ευρύ πλέγμα ρυθμίσεων θα τεθεί σε εφαρμογή προσεχώς, που θα καλύπτει σχεδόν όλους τους φορολογουμένους που είτε δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα χρέη τους μέσα στην καραντίνα, είτε έχασαν τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί. Ταυτόχρονα ρυθμίζονται ευνοϊκά και τα χρέη από την κατάπτωση δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά, όλα τα χρέη που θα ρυθμιστούν θα ανέλθουν περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα θεσμοθετηθεί προβλέπει:

  • Νέα ειδική ρύθμιση για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Η ρύθμιση αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτήν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν στην καραντίνα και συγκεκριμένα την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ όσοι καθυστερήσουν την καταβολή μιας δόσης θα επιβάλλεται επιτόκιο 5%.
  • Επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις που είχαν. Ολοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο, ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμισης από τον Νοέμβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.
  • Οσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, ανεξάρτητα εάν πλήττονται ή όχι από την πανδημία, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
  • Οι δόσεις ρυθμίσεων που βρίσκονται σε αναστολή θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.
  • Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Οφειλές στη φορολογική διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Συγκεκριμένα, όσοι επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα απαλλαχθούν 100% από τις προσαυξήσεις. Οσοι επιλέξουν δύο έως 4 δόσεις έχουν απαλλαγή 95%, ενώ για όσους επιλέξουν το σύνολο των δόσεων, δηλαδή τις 120, η έκπτωση από τις προσαυξήσεις περιορίζεται στο 10%. Το επιτόκιο της ρύθμιση ανέρχεται στο 2,5%.