Έρχεται ρύθμιση σε έως 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας

Το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο για την αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί στα τεχνικά κλιμάκια στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το οριστικό σχέδιο, με στόχο οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν επακριβώς πώς θα αντιμετωπίσουν τα χρέη της πανδημικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει αφενός την αύξηση των δόσεων (έχει ανακοινωθεί ρύθμιση 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5%), αφετέρου την ένταξη και των οφειλών από τον φόρο εισοδήματος και πιθανόν από τον ΕΝΦΙΑ. 

Συγκεκριμένα, εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων σχεδιάζεται, εφόσον συναινέσουν και οι θεσμοί, να ενταχθούν και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης αλλά και τον ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου. Δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οφειλές του τρέχοντος έτους. 

Με βάση το σχέδιο, οφειλές που έχουν παγώσει από την περίοδο της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ θα ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση οφειλών που θα ξεκινήσει το 2022. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν: επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. 

Συγκεκριμένα, οφειλές βεβαιωμένες στις εφορίες που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως 31/12/2021 θα ενταχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση, καθώς και οφειλές που δεν ανεστάλησαν και αφορούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. 

Οι εν λόγω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 72 με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Οσοι επιλέξουν 24 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις, αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

1. Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

2. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
3. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που θα ενταχθούν στη νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι:

• Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

• Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

• Εχει προταθεί και η ένταξη του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.