Έρχεται νέο πακέτο προεκλογικών παροχών από την κυβέρνηση μετά το Πάσχα

Πακέτο προεκλογικών παροχών, μέρος των οποίων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και το υπόλοιπο εφάπαξ σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου συμφωνήθηκε οι ανακοινώσεις να γίνουν μετά το Πάσχα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η έξοδος από το μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πάτημα για τη νέα δέσμη παροχών είναι η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και του τρέχοντος έτους, με την κυβέρνηση να προγραμματίζει την επίσημη αναθεώρηση του στόχου προς τα πάνω.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι ίδιες πηγές του υπουργείου οικονομικών προανήγγειλαν εμμέσως μονομερή ενέργεια καθώς επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους Θεσμούς στο μεταμνημονιακό πλαίσιο.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η άμεση επαναφορά, από φέτος κιόλας, της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών φόρων προκειμένου να επιβραβευθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ισχυρές επιφυλάξεις για τη διατηρησιμότητα των υπερπλεονασμάτων διατυπώνει με δηλώσεις του Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνοντας που η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων επιτυγχάνεται συστηματικά εις βάρος των δημοσίων επενδύσεων. 
 
Η Ελλάδα χρειάζεται να μειώσει την φορολογία αλλά όχι με το να κόβει δημόσιες επενδύσεις" τονίζει την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει νέο γύρο παροχών -τόσο μονίμου χαρακτήρα όσο και εφάπαξ- που θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα. 

Για τα μετρά μονίμου χαρακτήρα,  στο τραπέζι έχουν πέσει διαφορές προτάσεις μεταξύ των οποίων για ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22 στο 20%, αλλά και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ. 

Στο μέτωπο των προσωρινών μέτρων η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης. 


Πηγή: skai.gr