Επικεφαλής ΔΝΤ: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός

Επικεφαλής ΔΝΤ: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός

Σαφή προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδυναμώνει τις οικονομικές προοπτικές για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, χαρακτηρίζοντας τον πληθωρισμό «ένα ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνέβαλε στην οικονομική υποβάθμιση 143 χωρών, αν και οι περισσότερες από αυτές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Ο πόλεμος έχει διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο στον τομέα της ενέργειας και των σιτηρών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απειλούνται με ελλείψεις τροφίμων χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Οι δηλώσεις της Γκεοργκίεβα έγιναν εν όψει της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Η ίδια πρόσθεσε πως η απροσδόκητα ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία έχει αιφνιδιάσει τις επιχειρήσεις, αφήνοντας εργοστάσια, λιμάνια και ναυπηγεία ανίκανα να ανταποκριθούν στην ισχυρή ζήτηση και ανεβάζοντας τις τιμές. Ο πληθωρισμός, που αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, ισοδυναμεί με «μαζική οπισθοδρόμηση για την παγκόσμια ανάκαμψη», είπε η Γκεοργκίεβα.

Προειδοποίησε επίσης για «τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ» με τη Δύση να επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία και την Κίνα εκφράζοντας υποστήριξη στο αυταρχικό ρωσικό καθεστώς του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος στην Ευρώπη δημιουργεί πείνα στην Αφρική, όπου μια πανδημία μπορεί να κάνει τον γύρο του πλανήτη σε μέρες και να αντηχεί για χρόνια, όπου οι εκπομπές αερίων μπορούν να αυξήσουν την στάθμη της θάλασσας σχεδόν παντού, η απειλή για τη συλλογική μας ευημερία δεν μπορεί να υποτιμηθεί» είπε η Γκεοργκίεβα.

Πηγή: skai.gr