Κλείσιμο

Επί τάπητος τα ελλείμματα σε ΙΚΑ - ΟΑΕΕ

Στα τεράστια ελλείμματα που παρουσιάζουν το ΙΚΑ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθερών Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι τα ελλείμματα στα δύο αυτά ταμεία φτάνουν τα τρία δισ. ευρώ.

Μεγάλη υστέρηση παρουσιάζουν και τα έσοδα των δύο ασφαλιστικών ταμείων.

Τις επόμενες μέρες θα αναπροσαρμοστούν τα εισοδηματικά όρια για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καθώς κάτι τέτοιο δεν έγινε απο τις αρχές του 2009, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να το έχουν χάσει.

Επίσης θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση ο τρόπος κάλυψης των θέσεων στο δημόσιο που καλύπτονται αυτή τη στιγμή από Stage.

Εξετάζεται αν θα παραμείνει η μοριοδότηση για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Ακόμα, θα συγκροτηθούν δύο επιτροπές. Η πρώτη για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εργασιακών σχέσεων και η δεύτερη για την απονομή της σύνταξης εντός τριών μηνών ακόμα και στη διαδοχική ασφάλιση ως το τέλος του 2010.

Ο κ. Λοβέρδος δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου Πετραλιά.

Παράλληλα ο υπουργός υπογράμμισε ότι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στο ασφαλιστικό θα είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και ο περιορισμός της σπατάλης στον τομέα της υγείας.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επαναφορά της λίστας των φαρμάκων στα ταμεία.

Η ηγεσία του υπουργείου θα έχει συνάντηση την Τρίτη με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ ώστε να αποκτήσει σαφέστερη γνώμη για τη διάσταση του προβλήματος.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, την Κυριακή, ο κ. Λοβέρδος είχε εκτιμήσει ότι η πραγματική ανεργία φτάνει στο 15,5% και δεσμεύθηκε για την κατάργηση των Stage στο δημόσιο, την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις ανελαστικές μορφές απασχόλησης, αλλά και για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια για την πρόσληψη νέων από τις επιχειρήσεις.
Πηγή: skai.gr