Επεκτείνεται η συμφωνία

Συμφωνία, για επέκταση της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, με τον πρόεδρο της εταιρίας Αλεξέι Μίλερ.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών θα ξεκινήσουν άμεσα, με στόχο στο τέλος του χρόνου να υπάρξει η τελική συμφωνία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η χώρα μας προμηθεύεται το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Gazprom, με βάση τη διακρατική συμφωνία του 1987, η οποία λήγει το 2016.

Συζητήσαμε πρόσθεσε, η επιμήκυνση της συμφωνίας μέχρι και το 2040 και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για τη χρονική επέκταση.

Ο κ. Σιούφας τόνισε ακόμα ότι η Gazprom έχει επιδείξει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο και ότι οι σχέσεις των δυο πλευρών θα επεκταθούν και στον τομέα του πετρελαίου, καθώς η ρωσική εταιρεία συμμετέχει στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ακόμη ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, στην τριετία 2003 με 2006 αυξήθηκε κατά 35% και έφθασε στα 3,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το 2010 προβλέπεται να υπερβεί τα 6,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο υπουργός παρουσίασε τέλος στον πρόεδρο της Gazprom στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας μετά την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα είναι παραδοσιακός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου και η αύξηση της κατανάλωσης δείχνει την οικονομική αναβάθμιση της χώρας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Συζητήθηκε, όπως είπε, η παράταση της υφιστάμενης διακρατικής συμφωνίας ως το 2040 και τα δυο μέρη συμφώνησαν πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν το συντομότερο δυνατό, ώστε ως το τέλος του 2007 να φτάσουμε σε συνεννόηση.
Πηγή: skai.gr