Επείγει η στήριξη των ασθενέστερων

Η εφαρμογή μέτρων για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών επείγει λόγω της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας, δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

Σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης του ECΟFIN στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη δημιουργήσει το Ταμείο Φτώχιας και έχει δώσει τις αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και αγρότες.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις για την εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι και θα λειτουργήσουν παράλληλα με αυτά που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας.

src=/upload_files/Image/Grafika
Ο κύριος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη λειτουργία των αγορών των τροφίμων, του πετρελαίου και των πρώτων υλών όπου οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας διαπίστωσαν κερδοσκοπία της τάξεως του 20%.

Ακόμα, ο έλληνας υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχουν επηρεάσει τους φτωχότερους πολίτες, αλλά η στήριξή τους πρέπει να γίνει με παρεμβάσεις σε πλαίσιο δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή με διάρθρωση δαπανών και από είσπραξη εσόδων που υπερβαίνουν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του ECOFIN θα συζητηθούν στην σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών της ΕΕ στις 19 Ιουνίου, ενώ το θέμα της ακρίβειας αναμένεται να απασχολήσει και την επόμενη σύνοδο των G8.

Επιστολή Καραμανλή. Η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε όλα τα διεθνή FORUM και όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Durão Barroso επιστολή με την οποία ζητά να συμπεριληφθεί το κρίσιμο ζήτημα της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1920 Ιουνίου), ενώ προτείνει τρεις άξονες μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής προτείνει:

• Πρώτον, περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας της αγοράς αγαθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Δεύτερον, στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ’ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

• Τρίτον, καλύτερο παγκόσμιο συντονισμό με τους εμπορικούς μας εταίρους για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Τέλος, η ΓΣΕΕ σε επιστολή που θα στείλει την Πέμπτη στον πρωθυπουργό ζητά μείωση και πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, άμεση έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση τουλάχιστον 1.000 ευρώ και καταβολή επιδόματος θέρμανσης 800 ευρώ το Σεπτέμβριο σε όσους το εισόδημα είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Πηγή: Αγγελική Παπαμιλτιάδου, Λουξεμβούργο