Κλείσιμο

Ενστάσεις της ΕΚΤ στο νομοσχέδιο για πρώτη κατοικία . Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Υπό την κρίση των θεσμών τίθεται σήμερα σε τηλεδιάσκεψη το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά τις τελευταίες βελτιώσεις στις οποίες συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή. 

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης. Από την πλευρά των θεσμών το ενδιαφέρεται στρέφεται στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΚΤ η οποία εξέδωσε χθες την γνωμοδότηση της που αποτελεί κόλαφο για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο. 

Μεταξύ άλλων, η Ευρωτράπεζα σημειώνει ότι το σχέδιο νόμου που της απέστειλε η κυβέρνηση στις 22 Φεβρουαρίου, δεν συνοδεύεται από εκτίμηση επιπτώσεων σε επίπεδο χρηματοπιστωτικό ή οικονομικό.

Τονίζει επίσης ότι η εφαρμογή του νόμου ίσως επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να αυστηροποιήσουν τους όρους δανειοδότησης κάτι που θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των δανειοληπτών, ακόμη και αυτών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Σημειώνει ότι η λειτουργία του νέου πλαισίου παράλληλα με το παλαιό (νόμος Κατσέλη) κρύβει τον κίνδυνο περαιτέρω καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων που εκκρεμούν σε σχέση με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δημιουργίας πρόσθετης συμφόρησης στα δικαστήρια. 

Υπάρχει κίνδυνος υποτροπής στην αθέτηση υποχρεώσεων από πλευράς οφειλετών που έχουν ήδη υπαχθεί σε διαδικασία ρύθμισης και διαγραφής των οφειλών τους, βάσει του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ υπάρχει κίνδυνος οι οφειλέτες να υπαχθούν δύο φορές στην εν λόγω διαδικασία.
 

Πηγή: skai.gr