Εμπλοκή σε ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης - Δεν ενεργοποιείται αρχές του 2021 (VID)

Ανέφικτη πια η ενεργοποίηση του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης στις 1.1.2021, λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς οι  δύο πλευρές εμμένουν στην διαφωνία για το συνολικό ύψος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και για την τελική μορφή του μηχανισμού υπεράσπισης του κράτους Δικαίου, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για την επίτευξη αναγκαίου συμβιβασμού.

Μάλιστα στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι ακόμα και αν υπάρξει εν τέλει συμβιβασμός, θα χρειαστεί δυόμισι με τρεις μήνες για κύρωση Απόφασης περί Ιδίων Πόρων από όλα τα κράτη – μέλη, η οποία και είναι αναγκαία για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον δανεισμό από τις αγορές που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν απειλήσει ότι δεν θα κυρώσουν την Απόφαση αν δεν τους ικανοποιήσει η τελική μορφή του μηχανισμού για το κράτος Δικαίου, η οποία, εκ των πραγμάτων, θα είναι πιο αυστηρή από την υφιστάμενη πρόταση της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου.

Η εκταμίευση των πρώτων πόρων του Ταμείου δεν προβλέπεται πριν το τέλος του β’ τριμήνου του 2021.

Εντούτοις, δεδομένων των διαδικασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν μετά την κύρωση και θεσμοθέτηση του Ταμείου, η καθυστέρηση στην ενεργοποίησή του ενδέχεται να επιφέρει καθυστερήσεις και στην εκταμίευση των πόρων.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ στο ζήτημα του κράτους Δικαίου έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα ακανθώδες το ζήτημα της ενίσχυσης του συνολικού ύψους του ΠΔΠ. Το Κοινοβούλιο ζητάει να αυξηθεί κατά 39 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-7 (από το ποσό των 1,074 τρισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-21 Ιουλίου).

Η πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπείται από τη γερμανική προεδρία, δηλώνει ανοιχτή σε αύξηση «μονοψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων», μέσω της χρήσης κονδυλίων από την προγραμματική περίοδο 2014-20 που δεν θα απορροφηθούν και εσόδων από πρόστιμα σε υποθέσεις ανταγωνισμού.

Ωστόσο, όπως τονίζεται με ένταση από την πλευρά του Συμβουλίου, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει εκ νέου για επαναδιαπραγμάτευση η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, π.χ. με την εξαίρεση των πληρωμών επιτοκίων για τα ομόλογα του Ταμείου Ανάκαμψης από το συνολικό ύψος των 750 δισ. ευρώ. Αν η διαπραγμάτευση επέστρεφε στο επίπεδο των ηγετών, τονίζεται, αυτό θα συνιστούσε «άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας», σημειώνεται.

Πηγή: skai.gr