ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 11,7% το γ΄ τρίμηνο του 2020

Στο 11,7% διαμορφώθηκε η ύφεση το γ΄τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τα προηγούμενα δύο τρίμηνα του 2020. Συγκεκριμένα, το β΄τρίμηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο 14,2% ενώ
το α΄τρίμηνο του έτους η οικονομία έτρεχε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 0,4%.

Σημαντική ήταν η πτώση που κατέγραψαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 44,9% με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι εξαγωγές υπηρεσιών παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 80%.

Αναλυτικά, σε ετήσια βάση:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 44,9% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν πτώση κατά 6,4% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 18,1%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το γ' τρίμηνο του 2020, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δυναμική που αποδεικνύεται από την εξέλιξη του ΑΕΠ, τόσο την περυσινή χρονιά όσο και το α' τρίμηνο του 2020.  Συγκεκριμένα, το 2019, η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση από το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη τελικά το πρώτο τρίμηνο (+0,4%), και όχι ύφεση (-0,5%), όπως ήταν μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι οι αυστηροί περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο. Η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία για το 2ο και το 3οτρίμηνο του έτους.  Στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία κινήθηκε, το εννεάμηνο του 2020, σε μονοψήφια ύφεση». 

Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος, και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι «το θέμα είναι αν θα έχουμε υψηλό rebound την επόμενη χρονιά», ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει όσους επλήγησαν για να βγουν όρθιοι από αυτή τη δοκιμασία, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε αύξηση της ανεργίας, ούτε λουκέτα. Αντίθετα προσβλέπει σε γρήγορη ανάκαμψη.

 

Πηγή: ΕΡΤ, skai.gr