Ελπίδες για συμβιβασμό στην α' κατοικία ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες

Πιο κοντά σε κοινά αποδεκτή λύση για το καθεστώς που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη στην προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκονται κυβέρνηση και τράπεζες, ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Αμφότερες οι πλευρές έχουν προβεί σε υποχωρήσεις τις τελευταίες 72 ώρες, μετά από επαφές που έγιναν σε υψηλό επίπεδο.

Η κυβέρνηση μείωσε τα όρια που ζητούσε για την αντικειμενική αξία των ακινήτων και για τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών που θα προστατεύονται, ενώ οι τραπεζίτες δέχτηκαν διεύρυνση του πλαισίου προστασίας σε περισσότερες κατηγορίες προσώπων και δανείων.

Πλέον, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι δύο πλευρές προσανατολίζονται σε σχέδιο που θα προβλέπει προστασία για σπίτια αξίας έως 100.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα του ιδιοκτήτη δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Στο καινούργιο καθεστώς θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, που σημαίνει πως η ρύθμιση θα καλύπτει και ελεύθερους επαγγελματίες, μολονότι έχουν πτωχευτική ιδιότητα.

Στην προστασία θα εντάσσονται επίσης επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Στην σημερινή συνάντηση, που θα λάβει χώρα στις 18:00 το απόγευμα, δεν αποκλείεται να λάβει μέρος ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Πηγή: skai.gr