Ελληνικό: Θα έρθουν οι Σουηδοί συνταξιούχοι και οι Άραβες επιχειρηματίες;

Το Ελληνικό, το project στο οποίο ποντάρει η αναβίωση της Αθήνας, στηρίζεται σε ένα προ-πανδημικό όραμα για τον παράδεισο. Θα είναι όμως οι ξένοι τόσο πρόθυμοι να επενδύσουν μακριά από την πατρίδα τους και μετά τον κορωνοϊό; Το Bloomberg αναρωτιέται.

Με τις τιμές των παραθαλάσσιων κατοικιών του Ελληνικού να είναι απλησίαστες για τους περισσότερους Έλληνες, η χώρα ποντάρει ότι ο ήλιος και η θάλασσα μπορούν να προσελκύσουν Σουηδούς συνταξιούχους, Σαουδάραβες επιχειρηματίες και ψηφιακούς νομάδες.

Όπως γράφει το Bloomberg, τα πρώτα σημάδια είναι ελπιδοφόρα. Οι τιμές των ακινήτων έχουν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν, με την προσδοκία της έναρξης των εργασιών του Ελληνικού, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να διπλασιαστούν, πάνω από τα 7.000 ευρώ το τετραγωνικό, όπως λέει στο πρακτορείο ο δήμαρχος του Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος (Δείτε εδώ και τη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο moneyreview.gr). «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ευχαριστημένοι με την άνοδο των τιμών. Το Ν. Ελληνικό μπορεί να  είναι η πιο ακριβή περιοχή για να αγοράσει κάποιος αυτή τη στιγμή», σημειώνει.

Με το Ελληνικό να πλησιάζει στην έναρξη των εργασιών, άλλοι επενδυτές ενδιαφέρονται και σχεδιάζουν projects σε αυτή την περιοχή, που είναι γεμάτη από παλιά και άσχημα κτίρια.

«Δεν υπάρχουν πολλές πόλεις σαν την Αθήνα, που να συνδυάζουν τόσο πλούσια κουλτούρα και κληρονομιά, μαζί με τις παροχές μίας μεγάλης πόλης και ένα ελκυστικό παραθαλάσσιο μέτωπο. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της, η Αθήνα είναι μοναδική», λέει στο Bloomberg ο Πολ Γομόπουλος της Hines, η οποία σε συνεργασία με την Henderson Park σχεδιάζει να κατασκευάσει 400 κατοικίες σε οικόπεδο 71.000 τ.μ. στη Βούλα.

Λίγο πιο πέρα, η City 1 Group έχει ήδη πουλήσει 15 μονάδες στο υπερ-μοντέρνο κτίριο κατοικιών Icon, που θα έχει θέα στο γκολφ της Γλυφάδας όταν ολοκληρωθεί.

Όμως, χρειάζεται να γίνουν και άλλα. «Η λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα δεν είναι και πολύ Ριβιέρα. Το παραθαλάσσιο μέτωπο της Ελλάδας δεν είναι τόσο όμορφο όσο θα μπορούσε να είναι», εξηγεί ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, αρχιτέκτονας του Icon.

Όπως γράφει το Bloomberg, το Ελληνικό κινδυνεύει να γίνει η αθηναϊκή εκδοχή της γειτονιάς Barceloneta της Βαρκελώνης, ένας συνωστισμένος μοντέρνος θύλακας που συνυπάρχει άβολα με την καταλανική πόλη.

Οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, εν τω μεταξύ, παρακολουθούν πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στην αγορά μετά τον κορωνοϊό, όμως υπάρχει αισιοδοξία ότι η ζήτηση είναι υπαρκτή. «Θα δούμε πολύ κόσμο να έρχεται να αγοράσει ακίνητα στα νότια προάστια της Αθήνας», αναφέρει ο Γιώργος Ηλιάδης, της Algean Property.

Πηγή: moneyreview