Εκτιμήσεις Γκρίνσπαν

Έχει αυξηθεί η πιθανότητα οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ, αλλά παραμένει ακόμη κάτω από το 50%, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Άλαν Γκρίνσπαν.

Ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μιλώντας στο BBC Radio 4, είπε ότι αναμένει επιβράδυνση των δαπανών των καταναλωτών, καθώς η επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων περιορίζει "σημαντικά την επίδραση του πλούτου στη ζήτηση", αλλά δεν έχει ακόμη πειστεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

"Έχει προφανώς αυξηθεί ο κίνδυνος ύφεσης αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι ακόμη κάτω από 50-50. Είναι λιγότερο αισιόδοξα τα πράγματα από ό,τι θα επιθυμούσε κανείς", τόνισε ο Γκρίνσπαν.

Σχετικά με τη σημερινή αναστάτωση στη χρηματοοικονομική αγορά, η οποία πυροδοτήθηκε από κατάρρευση του τομέα ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ, ο Γκρίνσπαν είπε ότι τρέφει μικρή συμπάθεια στην κοινότητα των hedge funds, η οποία "υποτίθεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος ένοχος από όλους τους ενόχους".

Δεν τον ενοχλεί, είπε, να βλέπει να συρρικνώνεται η καθαρή αξία αυτών των πλούσιων επενδυτών, αλλά υποστήριξε ότι είναι ακόμη σημαντικός και ευεργετικός ο ρόλος τους στο να "λιπαίνουν τους τροχούς" του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

"Το σημείο-κλειδί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η δημιουργία τάσης μετατροπής των αποταμιεύσεων σε μία χώρα σε παραγωγικές, φυσικές δραστηριότητες, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγικότητα".
Πηγή: skai.gr