Εξοχική κατοικία: Aυτοί είναι οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του κορωνοϊού (πίνακες)

Χαμένους, αλλά και κερδισμένους, έχει φέτος η αγορά της εξοχικής κατοικίας λόγω του κορωνοϊού, με την πανδημία να αλλάζει σαρωτικά το τοπίο. 

Ενδεικτικά, όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, το κόστος μίσθωσης εξοχικής κατοικίας στην Πάρο για τον Αύγουστο του 2019 (για τέσσερα άτομα για ιδιωτική ή κοινόχρηστη πισίνα) ήταν 4.310 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις, ενώ φέτος κυμαίνεται από 2.240 ευρώ έως 3.150 ευρώ. Το Σεπτέμβριο του 2019 το κόστος μίσθωσης ήταν 3.800 ευρώ ενώ το 2020 θα κυμανθούν από 1.140 έως 2.754 ευρώ.

 
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η πτώση στις μισθώσεις στο Super Paradise στην Μύκονο αγγίζει για τον Αύγουστο και το 52%. Το 2019 το κόστος ήταν 7.280 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις σε βίλα για 4 ή 6 άτομα με ιδιωτική πισίνα, ενώ το 2020 είναι από 3.465 ευρώ. Η ίδια εικόνα υπάρχει και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς.
 
«Ξέραμε ότι το φετινό θα είναι διαφορετικό καλοκαίρι, προτεραιότητα θα έχουν οι προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα με σταθερές ή και αυξητικές τάσεις, ενώ θα έχουν μεγάλο πρόβλημα τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ή δε θα ανοίξουν ή θα αναγκαστούν να κατεβάσουν αρκετά τις τιμές για να έχουν μεγάλες πληρότητες». «Φέτος στο νομό Αττικής οι τουρίστες επιλεγούν αυτοτελή οικήματα με πισίνα για να ξέρουν ότι έχουν να κάνουν μόνο με την οικογένειά τους» εξήγησε. 
 

Σημειώνεται ότι η αγορά εξοχικής κατοικίας στον εσωτερικό τουρισμό είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσε το 15% με 20% φέτος το πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους βοήθησε και τους ξενοδόχους και τους καταλυματίες.

«Στην Αθήνα τους τελευταίους δυο με τρεις μήνες τα πιο πολλά καταλύματα που νοικιάζονταν με 120 ευρώ τη βραδιά είναι σχεδόν άδεια, ακόμα και στο κέντρο (Μητροπόλεως, Ερμού κλπ). Βλέπουμε στροφή ιδιοκτητών από τις βραχυχρόνιες στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, με στάση αναμονής για το τι θα συμβεί το 2021» σημείωσε ο κ. Μπάκας. 

 

Πηγή: skai.gr