«Έκρηξη» παραγωγικότητας στις ΗΠΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών βρίσκεται η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, κάτι που προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η παραγωγικότητα στο τρίμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση, κι αυτό παρότι οι ώρες δουλειάς των εργαζομένων στα αμερικανικά εργοστάσια παρέμειναν αμετάβλητες. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από το 1983.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτοί οι ρυθμοί μπορούν να διατηρηθούν μόνο εάν οι επιχειρήσεις προχωρήσουν σε προσλήψεις, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί.
Η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από προσλήψεις. Οι επιχειρήσεις αυξάνουν τα κέρδη τους μέσω επιθετικής περικοπής δαπανών, κάτι που σημαίνει ότι είτε προχωρούν σε απολύσεις είτε υποχρεώνουν τους υφιστάμενους εργαζομένους τους να δουλεύουν περισσότερο, αντί να προσλαμβάνουν νέους.
Αυτό αποτυπώθηκε ευκρινώς στα στοιχεία που έδειξαν ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 10,3%, ενώ οι ώρες εργασίας μόλις κατά 0,8%.
Πηγή: BBC Greek
Πηγή: skai.gr