Εκ βάθρων αλλαγές στη ΔΕΗ

Σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της φέρεται να προκρίνει η ηγεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Βασισμένος στις προτάσεις των συμβούλων της Booz Allen Hamilton και McKinsey ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Παναγιώτης Αθανασόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει στα μέσα Οκτωβρίου το νέο business plan.

Μεταξύ άλλων, οι σύμβουλοι προτείνουν το διαχωρισμό της ΔΕΗ σε έξι θυγατρικές, την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέες μονάδες παραγωγής συνολικής ισχύος 3.300 MW έως 3.700 MW και την ένταξη στο ενεργειακό μείγμα μονάδων λιθάνθρακα καυσίμου πιο αποδοτικού του λιγνίτη.

Η μελέτη όμως προτείνει και αύξηση τιμολογίων σε ποσοστό που ξεπερνά το 20%.

Σύμφωνα εξάλλου με την πρόταση των συμβούλων, στις θυγατρικές θα μετακινηθεί η πλειονότητα του προσωπικού της ΔΕΗ.

Πάντως, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι η υιοθέτηση τέτοιων απόψεων οδηγεί στον τεμαχισμό του ομίλου. Επίσης, αντιδρούν στην αύξηση των τιμολογίων.

Πάντως, κύκλοι της ΔΕΗ, αναφέρουν ότι οι δύο μελέτες δεν είναι δεσμευτικές, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις και το στρατηγικό σχέδιο στην τελική του μορφή θα ανακοινωθούν στα μέσα του μήνα.

Τέλος, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σχολιάζοντας τη φημολογία περί αύξησης των τιμολογίων ξεκαθάρισαν ότι το ύψος της αύξησης είναι απόφαση του υπουργείου.

Την Τρίτη συνεδριάζει το ΔΣ της επιχείρησης.
Πηγή: skai.gr