ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας (IPA III) ύψους 14 δισεκ. ευρώ

Ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας (IPA III), συνολικού ύψους 14 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2021-2027, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, το νέο μέσο (IPA III) θα παρέχει υποστήριξη στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία με συνολικό προϋπολογισμό 14,162 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές για το 2021-2027, ξεκινώντας αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Αυτή η πολυαναμενόμενη συμφωνία σχετικά με τη φιλόδοξη χρηματοδοτική μας βοήθεια είναι ένα θετικό, ευπρόσδεκτο και ισχυρό μήνυμα για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία», σχολίασε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, σημειώνοντας ότι το συμφωνηθέν πακέτο είναι μια σταθερή επένδυση στο μέλλον της περιοχής Διεύρυνσης και της ΕΕ, υποστηρίζοντας την εφαρμογή βασικών πολιτικών, θεσμικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων για συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ και σταδιακή εναρμόνιση με τους κανόνες και τις πολιτικές της.

Το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας(IPA III), θα παρέχει χρηματοδότηση για το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, ένα βασικό εργαλείο για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης αυτής της περιοχής.

Ο προγραμματισμός του IPA III βασίζεται σε θεματικές προτεραιότητες παρά σε φακέλους χωρών. «Αυτό επιτρέπει την επιβράβευση της απόδοσης και της προόδου προς τις βασικές προτεραιότητες και την αυξημένη ευελιξία να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες ανάγκες των εταίρων στην πορεία τους προς την ένταξη», τονίζει η Επιτροπή.

«Τα προενταξιακά ταμεία της ΕΕ αποτελούν μια καλή επένδυση στο μέλλον τόσο των χωρών της διεύρυνσης όσο και της ίδιας της ΕΕ. Ο στόχος του μέσου είναι να υποστηρίξει τους δικαιούχους στην υιοθέτηση και την εφαρμογή πολιτικών, θεσμικών, νομικών, διοικητικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ένταξης στην Ένωση, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία τους. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να παρέχουν στους πολίτες τους καλύτερες ευκαιρίες και να επιτρέπουν την ανάπτυξη προτύπων ίσων με αυτά που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ. Τα προενταξιακά κονδύλια βοηθούν επίσης την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της σχετικά με τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, τον ενεργειακό εφοδιασμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η πολιτική συμφωνία για το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας θα πρέπει να μεταφραστεί σε νομικό κείμενο και να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ