ΕΔΕΥ: Βάσιμες ενδείξεις ότι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

Του Νίκου Υποφάντη

«Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Ελλάδα –και ειδικότερα η Κρήτη- θα μπορούσε να φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αποστολή μας είναι να ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τους επενδυτές να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες σεισμικές και γεωλογικές έρευνες για να υπάρξει σαφήνεια για την ύπαρξη, το μέγεθος και τη δυνητική αξία των κοιτασμάτων αυτών», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, δρ. Αριστοφάνης Στεφάτος.

Ο κ. Στεφάτος μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο « Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές» του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ/ΙΠΕ) που έλαβε χώρα χθες στα Χανιά αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσουμε σαφήνεια για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ελλάδας.

Όπως έχει πει και στο παρελθόν, «η διεθνής ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί σε ορίζοντα 20ετίας, λόγω του ρόλου του ως καύσιμου-γέφυρα προς τη μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα βασισμένα σε ΑΠΕ. Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι το ισχύον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει αύξηση 40% στη ζήτηση για φυσικό αέριο. Είναι επομένως σαφές ότι το φυσικό αέριο καλείται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Επομένως, η χρήση του δεν ανταγωνίζεται τους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ. Δεν υπάρχει δίλημμα "φυσικό αέριο ή ΑΠΕ". Το φυσικό αέριο είναι σημαντικός εταίρος για την ενεργειακή μετάβαση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών της ΕΔΕΥ, τα αρχικά ευρήματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: skai.gr