Κλείσιμο

Δυσάρεστη έκπληξη στην Τουρκία: Υψηλό διετίας στον πληθωρισμό, στο 17,53%

Δυσάρεστη έκπληξη στην Τουρκία, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στη γείτονα σημείωσε υψηλό δύο ετών, 17,53% τον Ιούνιο, καθυστερώντας τυχόν μειώσεις επιτοκίων φέτος. Σημειωτέον μάλιστα ότι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, τα οποία αμφισβητούνται έντονα. 

Η μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου, με αύξηση 1,94% σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 1,50%. 

Ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει διψήφιος για το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα από την υποτίμηση της λίρας, την εξάντληση της νομισματικής αξιοπιστίας και την έκρηξη της ζήτησης καθώς η οικονομία αναδύεται από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Η υποτίμηση της λίρας επιταχύνθηκε όταν ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε το διοικητή της κεντρικής τράπεζας το Μάρτιο, αυξάνοντας τους φόβους για μείωση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

H ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το αμερικανικό δολάριο έφθανε τη Δευτέρα στα $8,68 από τα $5 που βρισκόταν στις αρχές 2019, ενώ με το ευρώ διαπραγματεύεται κοντά στα €10,31, πολύ ψηλότερα από τα €6 της ίδιας περιόδου.
 

Πηγή: nazdaq.com