Δραματικό παρασκήνιο στο Eurogroup - Κοντά σε συμφωνία μετά την 3η αναβολή;

Δραματικό παρασκήνιο στο Eurogroup - Κοντά σε συμφωνία μετά την 3η αναβολή;

Δραματικό παρασκήνιο στο Eurogroup. Εκ των υστέρων ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκε, εκ νέου στις 10.30 το βράδυ, η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς στο παρασκήνιο διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 6, αναβλήθηκε αρχικά για τις 7 το απόγευμα και έπειτα για τις 8 το βράδυ...

"Εντάξει, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συνάντηση του Eurogroup. Θα αρχίσει στις 21.30 ώρα Βρυξελλών" έγραψε ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος Τύπου του Μάριο Σεντέντο στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Ο δημοσιογράφος των Financial Times Σαμ Φλέμινγκ επικαλούμενος πολλαπλές πηγές, ανέφερε στο Twitter πως τα πράγματα με Ιταλία και Ολλανδία "κινούνται σε θετική κατεύθυνση", δηλαδή βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό. "Τώρα πρέπει να δουμε πώς φαίνεται ο πιθανός συμβιβασμός στο ευρύτερο Eurogroup" ανέφερε. 

“Μόλις κυκλοφορήσει το νέο σχέδιο της έκθεσης του Eurogroup, η ευρύτερη ομάδα χωρών θα είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν αυτό είναι κάτι που μπορούν να καταθέσουν στους ηγέτες της ΕΕ” πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη προϋπόθεση για πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης αποκλειστικά για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης του κορωνοϊού. 

Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, έγραψε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter για τη σημερινή συνεδρίαση. O Σεντένο ανέφερε ότι έχει εντατικές επαφές με τους ομολόγους του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

“Δεν υπάρχουν επιβάτες πρώτης θέσης. Είτε βουλιάζουμε ή κολυμπάμε μαζί. Αυτή είναι πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” ήταν η δραματική έκκληση του προέδρου του Εurogroup. 

"Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία" έγραψε χαρακτηριστικά, άνοντας έμμεσο σχόλιο για το προηγούμενο ναυάγιο.

"Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πιστεύω - ακόμα πιστεύω - ότι αυτή τη φορά ΟΛΟΙ θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού, που είναι θεμέλιος λίθος της Ένωσής μας". 

Νέο “όχι” στο κορωνοομόλογο για τα πληττόμενα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κράτη-μέλη του νότου είπε πάντως η Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup. “Τα κορωνοομόλογα δεν είναι το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει για να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να δείξουμε αλληλεγγύη” επέμεινε η καγκελάριος.

Μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για επιπλέον κοινά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού είναι κοντά να επιτευχθεί, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Πηγή: skai.gr