ΔΝΤ: Στο 30% η παραοικονομία στην Ελλάδα - Πλήγμα για τις μειώσεις φόρων

Το μέγεθος της παραοικονομίας μειώθηκε σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει σημαντικό, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η νέα έκθεση του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, η οποία θα επικεντρώνεται σε ειδικούς για κάθε χώρα οδηγούς, προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η παραοικονομία, καθώς είναι επιζήμια για τη μείωση της φορολογίας.

Το ποσοστό της παραοικονομίας είναι σημαντικό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυμαίνεται από λιγότερο από 10% έως πάνω από 40% του ΑΕΠ. H Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 30%, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζονται αρνητικά η φορολογία, οι κοινωνικές παροχές και η απασχόληση.

Σε χώρες με καλύτερη οικονομία, η παραοικονομία τείνει να είναι μικρότερη σε περίπου 10% με 20% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν υψηλότερο επίπεδο παραοικονομίας, δηλαδή περίπου 30%  με 35% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Το μέγεθος της παραοικονομίας είναι πάνω από το 40% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες και ακόμη υψηλότερες σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Οι πίνακες δείχνουν το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ευρώπη με βάση τις νέες εκτιμήσεις για το 2016:

Το μέσο μέγεθος της παραοικονομίας στην Ευρώπη παρέμεινε σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Σε πολλές χώρες η παραοικονομία αυξήθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 (π.χ. στην Κροατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, Σερβία), ενώ σε άλλες μειώθηκε (τσεχική Δημοκρατία, Μακεδονία). 

Στις περισσότερες χώρες η παραοικονομία αυξήθηκε κυρίως την περίοδο 2008-2010 και στη συνέχεια μειώθηκε πριν από την κρίση. Το μέγεθος της παραοικονομίας είναι μικρότερο στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. 

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που είχαν αύξηση της παραοικονομίας, ειδικά στα έτη που εκδηλώθηκε η κρίση.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η παραοικονομία στην Ελλάδα μπορεί να μειώθηκε ελαφρώς τα τελευταία χρόνια, όμως παραμένει στο επίπεδο του 30%, που είναι αρκετά υψηλό.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΑΕΠ ΔΝΤ