Δίχτυ ασφαλείας για 588.000 εργαζομένους έως τις 31/8- Ποιοι κινδυνεύουν με απόλυση

Εξαιρετικά κρίσιμο είναι το διάστημα που διανύουμε για το μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα, καθώς μπορεί τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση να έχουν απλώσει ένα προστατευτικό δίχτυ για περίπου 600.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, όμως όσο τα μέτρα φθίνουν και η οικονομία εισέρχεται με σταθερό βηματισμό στη νέα κανονικότητα, γίνεται ορατός ο κίνδυνος για αύξηση των «λουκέτων» και των απολύσεων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τουλάχιστον 588.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής 7, είναι προστατευμένοι από απολύσεις έως τις 31 Αυγούστου. Προστασία παρέχεται και στους εργαζομένους που απασχολούνται σε πληττόμενες επιχειρήσεις και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης. Στον αντίποδα, αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας ενδέχεται να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, οι οποίες ανοίγουν σταδιακά, χωρίς να κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών.

Αλλωστε, το μέτρο αυτό, που αποτέλεσε τον… αναπνευστήρα για χιλιάδες διασωληνωμένες επιχειρήσεις και, κατά περιόδους, το μοναδικό στήριγμα σχεδόν για το ένα τρίτο των μισθωτών, οι αναστολές συμβάσεων και τα 534 ευρώ από το κράτος, σταδιακά μειώνονται, είτε γιατί οι επιχειρήσεις βγαίνουν από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους επιχορηγούμενους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε επειδή το οικονομικό επιτελείο βάζει «κόφτες» προκειμένου τα χρήματα να κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Να σημειωθεί ότι, εκτός από την οικονομική στήριξη, η βασική προστασία των εργαζομένων σε αναστολή αφορά τη ρήτρα μη απόλυσης για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της επιδότησης με τα 534 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που ανοίγουν ύστερα από μήνες υποχρεωτικού λουκέτου, μπαίνουν αυτόματα στη ζώνη αυξημένου κινδύνου. Και αυτό, γιατί εάν ο εργοδότης αποφασίσει να μην κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών, μπορεί να απολύσει χωρίς κανένα περιορισμό. Βάσει των εκτιμήσεων, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης τον Μάιο, θα είναι σημαντικά μειωμένοι σε σχέση με τον Απρίλιο, κατά τον οποίο 472.899 συμβάσεις «πάγωσαν», με τους δικαιούχους να λαμβάνουν από το Δημόσιο συνολικά 212,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 30.792 εργαζόμενους λιγότερους σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Μάρτιο, όταν και πληρώθηκαν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους 249,5 εκατ. ευρώ και συνολικά 503.691 πληρωμές. Μάλιστα, κατά τους δύο συγκρίσιμους μήνες δεν υπήρξαν ούτε αλλαγές στους ΚΑΔ ούτε τέθηκαν νέα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Για τον Φεβρουάριο, όταν και τέθηκε για πρώτη φορά το μέτρο της προαναγγελίας των αναστολών, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ ύψους 254,9 εκατ. ευρώ έλαβαν 532.208 εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 12% σε σχέση με τους εργαζομένους σε αναστολή του Ιανουαρίου, ως αποτέλεσμα της πρόβλεψης για προαναγγελία του μέτρου στο σύστημα «Εργάνη» από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο είχαν δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας 623.557 εργαζόμενοι. Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των συγκεκριμένων μισθωτών καταβλήθηκαν 306,43 εκατ. ευρώ.

Πλέον, τον Μάιο εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι θα μειωθούν κατά αρκετές χιλιάδες, τόσο διότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις συνεχώς μειώνονται όσο και γιατί πρόσφατα, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θέσει και νέο «κόφτη» που αφορά τους εργαζομένους με μερική απασχόληση και εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός αναστολών χιλιάδες απασχολουμένους που εργάζονται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.