Κλείσιμο

Δήλωση βόμβα για Κύπρο

"Η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ θα εξεταστεί και με πολιτικά κριτήρια" δήλωσε σήμερα ο προεδρεύων του ΕΚΟΦΙΝ, γερμανός υπουργός Οικονομίας Πετ Στάινμπουργκ.

Η τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομίας προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς εάν όντως συμβεί αυτό, η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος που θα κριθεί με κριτήρια πέρα από αυτά του Μάαστριχτ.

Αποστάσεις, ωστόσο, κράτησαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ και ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Όπως δήλωσαν, η αξιολόγηση της χώρας θα γίνει με καθαρά οικονομικά και τεχνικά κριτήρια και αν πληροί τις προϋποθέσεις, τότε η δική τους σύσταση θα είναι να ενταχθεί η Κύπρος στη ζώνη του Ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2008.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη θα κριθεί τελικά μόνο με οικονομικά κριτήρια, υποδεικνύοντας τις δυο δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το θέμα κρίνεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε - ωστόσο- ότι υπάρχει κίνδυνος να υπεισέλθουν πολιτικά κριτήρια και ότι κάποιες δηλώσεις στο εσωτερικό βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.
Πηγή: Αγγελική Παπαμιλτιάδου, Βερολίνο