Κλείσιμο

Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στον Γκάρντιαν

Αναφορά στην ελληνική οικονομία κάνει ο Γκάρντιαν, σε θέμα του σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση στη Βρετανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάθε φορά που μια κρίση φαίνεται να τελειώνει οι επενδυτές αναζητούν τις περιπτώσεις που τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα.

Όπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά, «το Ντουμπάι και η Ελλάδα είναι παραδείγματα για το πώς οι κερδοσκόποι συμπεριφέρονται σαν αρπακτικά, επιλέγοντας να επιτεθούν στο τραυματισμένο θήραμα που έχει αποκοπεί από το κοπάδι».

Σε ανταπόκριση της ίδιας εφημερίδας από την Αθήνα σημειώνεται ότι η Ελλάδα μάχεται να ανακτήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, οι σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα αποσκοπούν στην αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τονίζει ότι οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν θα στέλνουν ένα ακόμη πιο ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ώστε να τις καθησυχάσουν.

«Η πολιτική βούληση που χρειάζεται, πλέον υπάρχει», προσθέτει ο Έλληνας υπουργός, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, ίσως και βίαιες, από ομάδες πολιτών. «Η γενική αίσθηση ωστόσο είναι ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν ως έχουν», διευκρινίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση για κακή οικονομική διαχείριση.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αντιμετώπισε τα δημόσια οικονομικά σαν «λάφυρα πολέμου», χωρίς να υπάρχει έλεγχος στις δαπάνες. Ο Έλληνας υπουργός καταλήγει επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας και αδυναμίας πληρωμής των χρεών της χώρας. «Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι η ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης», σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο