Διευκρινήσεις Κατσέλη για το νομοσχέδιο

Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το κατάθεση νομοσχέδιο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενημέρωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Η υπουργός, τόνισε ότι το νομοσχέδιο καλύπτει καταναλωτές και επαγγελματίες (όχι εμπόρους) που βρίσκονται σε επελθούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία αποπληρωμής οφειλών, υπό την προϋπόθεση πως η αδυναμία αυτή δεν είναι δόλια. Η ρύθμιση δίνει την άπαξ δυνατότητα στους υπερχρεωμένους, να ρυθμίσουν μέρος των χρεών, εφόσον - πλην εξαιρετικών περιπτώσεων - με μηνιαίες καταβολές εξυπηρετήσουν τουλάχιστον το 10%.

"Η διαδικασία γίνεται σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη, γίνεται μια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, μη επαρκώς προσδιορισμένη προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Οι Ενώσεις Καταναλωτών, κάνουν αυτή τη δουλειά άτυπα, ενώ σε συνεννόηση με την γ.γ. Καταναλωτή, βάζουμε και στο ΕΣΠΑ ένα μικρό πρόγραμμα στήριξης και αυτών των υπηρεσιών, σε επίπεδο νομαρχιακό. Αν δεν τελεσφορήσει η πρώτη φάση, ο οφειλέτης μπορεί να καταφύγει στο Ειρηνοδικείο και να επιτευχθεί δικαστικός συμβιβασμός, εφόσον συμφωνήσουν μ’ αυτόν πιστωτές τους οποίους αφορά πάνω από το 50% των οφειλών του υπερχρεωμένου. Η κοινοποίηση της αιτήσεως, παγώνει την οφειλή, με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια. Οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες, έχουν αποκλειστεί απ’ την διαδικασία"διευκρίνισε η κα Κατσέλη.

Είπε ακόμα ότι το μέτρο θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για πολλά νοικοκυριά και υπολόγισε ότι τον πρώτο χρόνο θα ενταχθούν στην ρύθμιση 8-10.000 άνθρωποι. 

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύθηκε για την ενεργό συμβολή του κόμματός του στην επεξεργασία του νομοσχεδίου αλλά τόνισε ότι "πρέπει να δούμε πώς θα καλύψουμε τα νομοθετικά κενά που επιτρέπουν την υπερχρέωση των οφειλετών".

"Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί κύρια τις Τράπεζες και τα κέρδη τους. Βάζετε θηλειά στο λαιμό των οφειλετών για να εξασφαλίσετε ζεστό χρήμα γι’ αυτές, δεσμεύοντας τους ανθρώπους νομικά και μάλιστα με την δική τους συναίνεση" σχολίασε η Βέρα Νικολαΐδου από το ΚΚΕ, ενώ ο Παύλος Μαρκάκης από το ΛΑΟΣ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του κατά πόσον το κράτος, οι καταναλωτές θα καταφέρουν να αντέξουν την πίεση των Τραπεζών, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο.

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για "νομοσχέδιο υπό την πίεση των Τραπεζών, πολύ διαφορετικό από την εικόνα που καλλιεργείται".
Πηγή: skai.gr