Κλείσιμο

Διευκρινίσεις για φορολόγηση σκαφών

Το τοπίο όσον αφορά τη φημολογία για επαναφορά των διατάξεων περί τεκμηρίου στα σκάφη φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης στην αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Άλλων Σκαφών, Παρελκομένων, Εξαρτημάτων, Εμπόρων και Υπηρεσιών (ΣΕΚΑΠΛΑΣ - ΠΕΕΥ), το υπουργείο Οικονομίας προωθεί τον καθορισμό Ελάχιστου Ετήσιου Κόστους Χρήσης και Συντήρησης σκαφών, και όχι την επαναφορά των διατάξεων περί τεκμηρίου, Γ. Αλογοσκούφης

Ο σύνδεσμος τόσο στην πρόσφατη συνάντηση των μελών του με τον υπουργό, όσο και σε επιστολή του προς αυτόν, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έκανε αναφορά στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από τα οποία προκύπτει διπλασιασμός, κατά την τελευταία πενταετία, των παραγόμενων εγχωρίων σκαφών μεγέθους έως 10 μέτρων (εξαιρέθηκαν το 2002 από το τεκμήριο) με συνακόλουθο αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη σημαντική ώθηση στο θαλάσσιο τουρισμό και την είσπραξη και απόδοση προς το κράτος σημαντικά αυξημένου ΦΠΑ.

Ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ έχει καταθέσει προτάσεις για το θέμα της επιβολής ελάχιστου ετήσιου κόστους χρήσης και συντήρησης στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ έχει ζητήσει να αυξηθεί το ολικό μήκος των σκαφών από τα δέκα στα δώδεκα μέτρα για να μη θεωρείται η κυριότητά τους ως τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα η εταιρεία διοργάνωσης εκθέσεων EXPO ONE και o σύνδεσμος οργανώνουν το 30ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 23 Νοεμβρίου στο Πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο στο Ελληνικό (Λεωφ. Βουλιαγμένης).

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 300 εκθέτες και θα παρουσιάσουν πάνω από 1.000 σκάφη παντός τύπου (Ιστιοπλοϊκά, Cruisers, Φουσκωτά, Ταχύπλοα κλπ.) καθώς και μηχανές θαλάσσης, εξοπλισμός και εξαρτήματα σκαφών, ναυτιλιακά όργανα και υλικά ναυπήγησης, χρώματα – μονωτικά και λιπαντικά, σωστικά σκάφη και τρέϊλερ, θαλάσσιο σκι, εξοπλισμό windsurf, καταδυτικό εξοπλισμό, είδη αλιείας και κλαδικές εκδόσεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στις 18:30 το απόγευμα.
Πηγή: skai.gr