Διεθνείς πιέσεις για δημοσιονομική προσαρμογή

Διεθνείς πιέσεις για δημοσιονομική προσαρμογή
Συνεχίζονται και την Τετάρτη οι διεθνείς πιέσεις προς τη χώρα μας για τη λήψη "τολμηρών" μέτρων, με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ειδικότερα, ο διοικητής της Γερμανική κεντρικής Τράπεζας - και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - Αξελ Βέμπερ κάλεσε την Τετάρτη την Αθήνα να λάβει μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών. 

Ο κ. Βέμπερ εκτίμησε ότι η διαδικασία της προσαρμογής για την Ελλάδα θα είναι επώδυνη τα επόμενα χρόνια, αλλά τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας πρόσθεσε δε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να λύσει τα προβλήματα της χώρας μας, δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική της τράπεζας δεν εφαρμόζεται σε ένα μεμονωμένο κράτος αλλά στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν χρειάζεται να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, καθώς, όπως επισήμανε, "η Ευρώπη λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι δεν αφορούν το ΔΝΤ".

Δεν πείθουν τις αγορές τα ελληνικά μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2010 υποστήριξε από την πλευρά του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Κρις Πράις κορυφαίο στέλεχος του οίκου Fitch.

Ανέφερε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας έγινε καθώς τα μέτρα στον προϋπολογισμό που ανακοινώθηκαν ήταν προσωρινού και όχι μόνιμου χαρακτήρα.

Την εκτίμησή της ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης για την Ελλάδα, εξέφρασε την Τετάρτη το πρωί η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή: skai.gr