Διαπραγματεύσεις στην General Motors

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συνδικαλιστική οργάνωση UAW --των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία-- και την General Motors Corp συνεχίζονται σε μια μαραθώνια διαδικασία που δίνει τροφή σε σενάρια περί του ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία που θα οδηγήσει στον τερματισμό της τριήμερης απεργίας σε εθνικό επίπεδο, που έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, οι διαπραγματευτές εξετάζουν τις τελικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας με ορίζοντα τετραετίας για τους μισθούς και τα ωφελήματα, όπως τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την διαχείριση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συνταξιούχων και την παραχώρηση του δικαιώματος στην διοίκηση της Τζένεραλ Μότορς, από μέρους των εργαζομένων, να προσλαμβάνει νέους απασχολούμενους με χαμηλότερες απολαβές.

Εκπρόσωποι της GM και του συνδικάτου δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές διαρκούν δέκα εβδομάδες. Το Σαββατοκύριακο, ενώ έμοιαζαν να πλησιάζουν σε συμφωνία, οι συνομιλίες διακόπηκαν μετά την εμμονή των συνδικαλιστών η Τζένεραλ Μότορς να δεσμευθεί ότι τα εργοστάσια στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να παράγουν τα υπό σχεδιασμό και ανάπτυξη νέα αυτοκίνητα της εταιρίας.

Στην απεργία έλαβαν μέρος την Δευτέρα 73.000 εργαζόμενοι, μέλη του συνδικάτου, στην μεγαλύτερη κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο στην εταιρία από το 1970.

Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν μια βραχεία απεργία, υποστηρίζοντας ότι καμμία από τις δυο πλευρές δε θα ωφελείτο από την παράταση της που κοστίζει στην εταιρία πωλήσεις που χρειάζεται πολύ και μειώνει τις απολαβές των εργαζομένων στα μόλις 200 δολάρια την εβδομάδα.

Στον Καναδά, 17.000 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απολύσεων λόγω της απεργίας, ενώ ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία στον Καναδά Μπαζ Χάργκροουβ επέσεισε τον κίνδυνο 100.000 Καναδοί να μείνουν άνεργοι εάν η σύγκρουση συνεχισθεί. Τα εργοστάσια της GM στον Καναδά εξαρτώνται για την παραγωγή από αυτά στις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr