Διαμαρτυρίες για πιστωτικές

Διαμαρτυρίες για πιστωτικές
Παρά τις επανειλημμένες μειώσεις του ευρωπαϊκού επιτοκίου παρέμβασης, τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έχουν φτάσει έως και το 22%, επισήμανε στο ΣΚΑΪ ο προεδρος της Ομοσπονδίας Καταναλωτών και Δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός.

Για συμπεριφορά απληστίας έκανε λόγο μέσω του σταθμού μας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

• • Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους του ανταγωνισμού και της προστασίας του καταναλωτή και η Τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει εποπτικό ρόλο.

Την πεποίθηση ότι οι τραπεζικοί παράγοντες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων εξέφρασε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ένταξη των τραπεζών στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι μεν εθελοντική, αλλά κανείς όπως είπε δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει στους δανειολήπτες τις επιπτώσεις των δικών του αποφάσεων.

Το υπουργείο Οικονομίας, πάντως, σκληραίνει τη στάση του απέναντι στις τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στο σχέδιο στήριξης. Αν οι τράπεζες δε θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο στήριξής τους, η κυβέρνηση έχει τρόπο να το πράξει, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τις τράπεζες να σταθμίσουν το κοινωνικό συμφέρον και να το προτάξουν από το ιδιωτικό.Οι τράπεζες πρέπει να βάλουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό και αν δεν το κάνουν από μόνες τους, έχουμε τον τρόπο να τις υποχρεώσουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά.

• • • Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας απείλησε με κυρώσεις τους τραπεζίτες που ανεβάζουν μονομερώς τα επιτόκια και επαναφέρουν τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις των δανείων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να διενεργήσει έλεγχο στην Εθνική Τράπεζα, μετά από καταγγελίες ότι η Τράπεζα προχωρά μονομερώς σε αναπροσαρμογές των όρων των δανείων και των πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Σεπτέμβριο του 2008 τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων παρουσίασαν άνοδο, με μόνη εξαίρεση το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων άνω των 5 ετών προς τον οποίο διατύπωσε την πρόταση όλα τα δάνεια να μειώνονται υποχρεωτικά όταν πέφτουν τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση την Παρασκευή με το , στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Πηγή: skai.gr