200 εκατ. ευρώ επενδύσεις από τη ΔΕΠΑ το 2020-24

Μια εντελώς ανανεωμένη ΔΕΠΑ παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς στο 3ο Athens Investment Forum, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, στοιχειοθέτησε ότι η ΔΕΠΑ όχι μόνο άντεξε τις πιέσεις της πανδημίας, αλλά ανέκτησε και σημαντικό μερίδιο αγοράς και από πολύ καλύτερες θέσεις πλέον, μειώνει τις τιμές και εφαρμόζει επιθετική εμπορική πολιτική, προσφέροντας σε κάθε κατηγορία πελατών ολοκληρωμένα και ανταγωνιστικά πακέτα ενέργειας.


Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ξιφαράς, η επιχείρηση ολοκλήρωσε, απρόσκοπτα και επιτυχώς, τον μετασχηματισμό της σε τρεις διακριτές εταιρείας (Εμπορίας, Υποδομών και Διεθνών Έργων), με πλήρη λειτουργική αυτονομία,  διασφαλίζοντας παράλληλα την εργασιακή ειρήνη. 

Το ίδιο διάστημα, επαναδιαπραγματεύτηκε αποφασιστικά τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου που έχει συνάψει με ενεργειακούς κολοσσούς του εξωτερικού, πετυχαίνοντας μεγάλες μειώσεις στις τιμές και επιστρέφοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους πελάτες της.

Με αυτά τα κεκτημένα στο ενεργητικό της, τόνισε ο κ. Ξιφαράς, η ΔΕΠΑ στο νέο business plan για την περίοδο 2020-2024 επιταχύνει τη μετατροπή της από εταιρεία αερίου σε μια σύγχρονη εταιρεία ενέργειας, με αυξημένη καθετοποίηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της δραστηριότητας λιανικής και την ενίσχυση των συνεργειών με τη χονδρική.

Στόχος επίσης, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στη βασική εμπορική δραστηριότητα, μέσα από τη δημιουργία μιας ευέλικτης οργανωτικής δομής στον όμιλο, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού και την ανάπτυξη εξωτερικών συνεργασιών. 

Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει την αναβάθμιση της διεθνούς εμπορικής της παρουσίας, μέσα από τη στοχευμένη ανάπτυξη πωλήσεων σε ελκυστικές αγορές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κεντρικός άξονας του νέου business plan, ανέφερε ο κ. Ξιφαράς είναι η επέκταση της εταιρείας σε νέες δραστηριότητες, στις οποίες και προγραμματίζει να επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, την επόμενη πενταετία. 

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη εφαρμογών υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας, εστιάζοντας κυρίως στη χρήση του LNG ως ναυτιλιακού καύσιμου. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάζει ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς LNG που θα τροφοδοτεί τα λιμάνια της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αναπτύσσει περαιτέρω την αεριοκίνηση στη χώρα μας, επεκτείνοντας το πανελλαδικό της δίκτυο πρατηρίων CNG, FISIKON, ενώ δρομολογεί ήδη και την είσοδό της στις ΑΠΕ, αλλά και ανανεώσιμων καυσίμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ στοχεύει στη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου ισχύος άνω των 200 MW, συμμετέχοντας σε φωτοβολταϊκά ή αιολικά έργα που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης ή σε λειτουργία.

Τέλος, ο κ. Ξιφαράς, υπογράμμισε ότι η ΔΕΠΑ κλιμακώνει τη συμμετοχή της στα μεγάλα διεθνή έργα, όπως οι αγωγοί EastMed και IGB και ο Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, που συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια  Ελλάδας και Ευρώπης, ενώ αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας.

Αυτοί είναι οι λόγοι, εξήγησε ο κ. Ξιφαράς, που η ΔΕΠΑ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων εγχώριων και διεθνών επενδυτών, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αποκρατικοποιήσης, καθώς η απόκτησή της θα τους εξασφαλίσει ηγετική θέση στην ελληνική και περιφερειακή αγορά ενέργειας.

Πηγή: skai.gr