Δεν αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου

 Τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα αποφάσιαν, όπως αναμενόταν, οι χώρες του ΟΠΕΚ που συνήλθαν την Παρασκευή στη Βιέννη.

Τα 13 μέλη του καρτέλ παράγουν περίπου 32 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, και δεν σκόπευαν να ενδώσουν στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για αύξηση, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές σημειώνουν υποχώρηση.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των χωρών μελών του ΟΠΕΚ είχαν φροντίσει να  ξεκαθαρίσουν τη στάση τους εδώ και μέρες.

Ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή του εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ Νουάιμι στην εφημερίδα AlHayat ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Πετρελαίου του καρτέλ στη Βιέννη.

Η κατάσταση στη αγορά είναι σταθερή, διότι η προσφορά αντιστοιχεί στη ζήτηση. Τα παγκόσμια αποθέματα βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο αντίστοιχο με αυτό που έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για να επιβεβαιωθεί ότι η αγορά βαίνει καλώς, είπε.

Εάν υπήρχε λόγος να ληφθούν μέτρα σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση, θα τα λαμβάναμε. Αλλά η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι τα μεγέθη της αγοράς είναι σταθερά, διευκρίνισε ο Αλι αλ Νουάιμι.

Η Σαουδική Αραβία αντλεί σήμερα 9,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με δυναμικό 11,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Χελίλ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στο επίπεδο της παραγωγής του καρτέλ.

Ο ΟΠΕΚ προσανατολίζεται προς τη διατήρηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής, εξαιτίας της ανησυχίας για μείωση της ζήτησης λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.
Πηγή: skai.gr