Δείτε τις προτάσεις για το «Ελληνικό Σήμα» που θα φέρουν τα ελληνικά προϊόντα (εικόνες)

Τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το σήμα που θα χαρακτηρίζει στο εξής τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, και θα ταυτιστεί με αυτά, παρουσίασαν σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. Σκοπός του ελληνικού σήματος, είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα και η αποφυγή φαινομένων παραπλάνησης τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι εναλλακτικές προτάσεις για το «Ελληνικό Σήμα» είναι ένα καραβάκι, μία καρδούλα που σχηματίζει την ελληνική σημαία και ένας κίονας που σχηματίζεται με τα γράμματα GR, με τα σχέδια αυτά τίθενται για 15 μέρες σε δημόσια διαβούλευση σε ειδική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι προϋποθέσεις για την απονομή του σήματος ορίζονται ανά κλάδο προϊόντος και υπηρεσίας με Κανονισμούς Απονομής, τους οποίους συντάσσει η αρμόδια Επιτροπή Ελληνικού Σήματος.



«Δεν είμαστε μια σοβιετικού τύπου κυβέρνηση. Ο επιχειρηματίας μπορεί να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο προϊόν για μια αγορά και ο καταναλωτής να διαλέξει μέσα από τον ανταγωνισμό. Η προέλευση είναι ένας παράγοντας και όποιος θέλει να πάρει ένα ελληνικό προϊόν, του δίνουμε την πιστοποίηση που απαιτείται» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

«Το σήμα θα αποτελέσει όπλο ενθάρρυνσης της εγχώριας παραγωγής και θα βοηθήσει να σταματήσει η νοοτροπία του χύμα και του ανώνυμου» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σκορδάς.

Τα τρία επικρατέστερα σήματα, θα τεθούν σε διαδικτυακή ψηφοφορία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης ( www.mindev.gov.gr ) που θα διαρκέσει 15 ημέρες. Ο δημιουργός που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης του κοινού θα λάβει χρηματικό έπαθλο, ύψους 5.000 € και θα βραβευτεί σε ειδική εκδήλωση. Οι δημιουργοί του δεύτερου και τρίτου καλύτερου σήματος, θα λάβουν επίσης χρηματικά έπαθλα ύψους 3.000 € και 2.000 € αντίστοιχα, καθώς και ευεργετήματα ανάλογα με την ιδιότητα του νικητή. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν στον τύπο και στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο σχέδιο Κανονισμού που πρόκειται να εκπονήσει η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος θα είναι για το ελαιόλαδο. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνεδριάσεις στις οποίες έχουν κληθεί και εκπρόσωποι από τους αντίστοιχους φορείς (ΕΔΟΕΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ, ΕΣΒΙΤΕ, ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου ακολουθούν το μέλι και το κρασί.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ