Κλείσιμο

ΔΕΗ: «Σήμα» για υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

"Σήμα" για σημαντική υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, χωρίς έκπτωση στην τιμή διάθεσης σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση έδωσε η χθεσινή συμφωνία της επιχείρησης με τη Selath Holdings που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά κεφάλαια της CVC Advisers Greece.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας ο Επενδυτής έχει συμφωνήσει να εγγραφεί για την αγορά μετοχών αξίας έως 395 εκατ. ευρώ, με προϋπόθεση ότι η τιμή διάθεσης δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ ανά μετοχή, ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ η συμφωνία αποτελεί καταρχήν ένδειξη για το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για συμμετοχή στην αύξηση, αλλά και για το ύψος της τιμής στην οποία θα γίνει η διάθεση των νέων μετοχών. Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες στα 9,08 ευρώ που σημαίνει ότι η αύξηση φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί χωρίς έκπτωση (discount) σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Οι ίδιες πηγές προσδιορίζουν το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει η επιχείρηση σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ, έναντι 750 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι τελικές αποφάσεις για τον αριθμό των νέων μετοχών και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα προσδιορίσουν και το αν θα χρειαστεί να συμμετάσχει και το Δημόσιο προκειμένου να διασφαλίσει το ποσοστό 34% της καταστατικής μειοψηφίας στη ΔΕΗ.

Η συμφωνία με τη Selath Holdings σηματοδοτεί εξάλλου την συμμετοχή ενός ισχυρού εταίρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, χωρίς δικαίωμα - όπως διευκρινίζεται - διορισμού μελών στο ΔΣ, πέρα από αυτά που απορρέουν από τη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση και το καταστατικό της ΔΕΗ. Δηλαδή ο μέτοχος έχει δικαίωμα να προτείνει μέλη ΔΣ τα οποία όμως εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση.

Πηγή: skai.gr