Κλείσιμο

Δ. Σιούφας: Καλύτερη η κατάσταση στο «καλάθι της νοικοκυράς» το Σεπτέμβριο

Καλύτερη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο «καλάθι της νοικοκυράς», αφού το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών και των υπηρεσιών που το απαρτίζουν, παρουσίασε φέτος το Σεπτέμβριο αυξήσεις σαφώς κάτω από τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τον αντίστοιχο μήνα του 2003, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.
Όπως τονίζουν, σημειώθηκε μείωση του πληθωρισμού στο 2,9% το Σεπτέμβριο 2006 από 3,5% τον περασμένο Αύγουστο, 3,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2005 και 3,3%τον αντίστοιχο μήνα του 2003, ενώ αν η επίπτωση των διεθνών τιμών των καυσίμων ήταν η ίδια (0,04 εκατοστιαίες μονάδες) με εκείνη του αντίστοιχου μήνα του 2003, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο 2006 θα είχε συρρικνωθεί στο 2,7%.
Η ηγεσία του ΥΠΑΝ αναφέρει ότι από τα 61 αγαθά και υπηρεσίες του «καλαθιού της νοικοκυράς», τα 30 παρουσιάζουν μεταβολές τιμών που είναι κάτω από τον πληθωρισμό, έναντι μόνο 18 τον αντίστοιχο μήνα του 2003. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν το 2006 το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, επισημαίνεται ότι είναι καθοδικές επί 12 εβδομάδες.
"Οι εξελίξεις αυτές δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Την πολεμούμε όμως. Δεν αισθανόμαστε ικανοποίηση. Στόχος μας είναι οι αυξήσεις των τιμών να κινούνται περί τον πληθωρισμό. Οι έλεγχοι γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται αδιάλειπτα και συστηματικά, οι δε παραγωγικοί φορείς, στην ετήσια συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στις 24 Αυγούστου 2006, με σύνεση και σοβαρότητα, έδωσαν ηχηρή απάντηση στα στοιχεία για «κύμα ανατιμήσεων», τα οποία δίνονται κάθε φορά στη δημοσιότητα, χωρίς τις αντίστοιχες πηγές, και από τα οποία χαίρονται μόνο όσοι επιδιώκουν να αισχροκερδήσουν σε βάρος των καταναλωτών», υπογραμμίζουν οι κύριοι Σιούφας και Παπαθανασίου.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr