Αυστηρότερη η κοινοτική νομοθεσία για τα καρτέλ

Πρόστιμα τα οποία θα φθάνουν μέχρι και το 30% των ετησίων εσόδων των εταιρειών που αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε καρτέλ περιλαμβάνει νέα κοινοτική νομοθεσία που παρουσίασε η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Νέλη Κρούζ, μιλώντας σε εκδήλωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τη διάρκεια της παρανομίας, ενώ θα προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση του προστίμου για τους κατ` επανάληψη παραβάτες. Αναφερόμενη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και το σκάνδαλο με τη ΜΕΒΓΑΛ, είπε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και δεν κάνει κανένα σχόλιο.
Η κα Κρουζ ανέφερε ακόμα ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες που παραβίασαν τους κανόνες ανταγωνισμού.
Τέλος, η κα Κρουζ είπε ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα για σύσταση καρτέλ στον ενεργειακό κλάδο, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της και για τις διαφορές στις τιμές που φτάνουν μέχρι και το 400%.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπύρος Ζησιμόπουλος έκανε λόγο για οικονομικά συμφέροντα που, όπως είπε, επιτέθηκαν σε έναν θεσμό, ο οποίος άρχισε να γίνεται επικίνδυνος. Πρόσθεσε ότι μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το μεμονωμένο -όπως το χαρακτήρισε - περιστατικό με τη ΜΕΒΓΑΛ, η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι θα δημοσιοποιήσει 30 αποφάσεις για μη ανταγωνιστική συμπεριφορά.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σπύρος Ζησιμόπουλος, είπε: «δυστυχώς αυτή η ιστορία να αποδίδουμε τα δικά μας λάθη σε συνωμοσίες άλλων είναι παλιά ιστορία». Απαντώντας ο κ. Ζησιμόπουλος διερωτήθηκε γιατί άραγε θίγεται προσωπικά ο κ. Δασκαλόπουλος.
Πηγή: skai.gr